Väikesaarte elanike arv kasvas kriisi ajal kahekordseks

Copy
TOIDUKRAAM ABRUKALE: Abro kapten Kaupo Heinlaid hoolitseb selle eest, et Abruka elanikel jätkuks kriisiajal toiduvaru.
TOIDUKRAAM ABRUKALE: Abro kapten Kaupo Heinlaid hoolitseb selle eest, et Abruka elanikel jätkuks kriisiajal toiduvaru. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Osa Abruka ja Vilsandi suvitajaist on koroonaviiruse eest saartele pakku tulnud. 

Saarevaht Rein Lemberi sõnul on talveperioodil Abrukal tavaliselt elanikke 5–15 ringis, praegu koroonakriisi ajal aga 25–30.  “Rahvast on praegu veel meeldivalt palju,” ütles Lember. Seetõttu paneb ta suveabrukalastele ning Abruka elanike sugulastele ja sõpradele südamele: kui pole just hädasti tarvis saarele tulla, püsige seal, kus olete!

“Siiani – nüüd tuleb kolm korda üle vasaku õla sülitada – pole viirus meile jõudnud ja loodame, et nii ka jääb,” lausus Lember. “Elame selle koroona-aja üle, küll siis saame jälle kokku.”

Toidukraami toob Abruka elanikele tellimuse peale Saaremaalt Abro laeva meeskond. “Kui laev tuleb, on kai kaupa ootavat rahvast täis, kõik kannavad kohusetundlikult maski ja kindaid,” kirjeldas Lember. 

Abro teeb kord nädalas kaks edasi-tagasi reisi. Siis pääsevad üle mere ka need reisijad, kel on tarvis ühele või teisele poole vett saada. “Valla ja riigi poolt on ühendus Saaremaaga ka kriisi ajal tagatud,” märkis Lember. “Kui häda käes, saab ka paari meie oma alusega sõita.”

Rein Lemberi sõnul käis ta ise Saaremaal mitu nädalat tagasi. 

Ka Vilsandi saarevanema Neeme Ranna sõnul elab praegu saarel rohkem inimesi kui harilikult sel ajal. Kui tavaliselt elab aprilli algul Vilsandil 10–15 inimest, siis praegu 21–22.

“Need, kes tulid, tegid seda üsna koroonakriisi alguses, rohkem pole juurde tulnud eriti kedagi,” ütles Rand.  

Toidu- ja esmatarbekaupade soetamise süsteem töötab Ranna hinnangul hästi: esmaspäeval kirjutab igaüks Kihelkonna poodi meili ja teisipäeval toob kapten kauba paadiga kohale. Kui suvel käib paat kaks korda nädalas, siis talvel kord nädalas. 

“Tavapärase eluga võrreldes suurt muutunud ei ole, ainult et reisijaid ei liigu paadiga,” tõdes Rand. Ise käis Kuressaare ametikooli direktori ametit pidav Rand Saaremaal viimati esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles