Koroonaproovi andmine ei sõltu enam vanusest

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eilsest saavad perearstid põhjendatud kahtluse korral suunata testimisele kõik koroonaviirusele viitavate sümptomitega inimesed sõltumata vanusest ja kaasuvatest haigustest.

Hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov ütles eilsel pressikonverentsil, et kuigi koroonahaigete arvu eelmise öö juurdekasv ei ole hetkel väga drastiline, muudeti koroonatestide tegemise reeglistikku eilsest  liberaalsemaks. 

See tähendab, et kõik perearstid saavad nüüd loa saata inimesi lihtsamalt testima. Laialdase testimisega loodetakse avaldada tõsist mõju epideemia kontrolli alla võtmisele. 

Perearst Kairi Rohtla kinnitas, et viirustunnustega köha-nohupatsiendid saavad olenemata vanusest soovi korral koroonaviiruse proovi anda. Haigestumisel tuleb endiselt pöörduda oma perearsti poole, kes otsustab testimise vajalikkuse ja suunab siis inimese testimisele. Iga üksikut juhtumit hindab arst individuaalselt.

Kui perearst leiab, et proovivõtt on näidustatud, suunab ta patsiendi testimisele. Ennekõike testitakse vanemaid inimesi ja igas vanuses kroonilisi haigeid, aga testimata ei jäeta kedagi, olenemata vanusest. 

Testitakse ka kõiki viirushaiguse sümptomitega haiglaravil viibivaid inimesi. Samuti saadetakse testimisele juhuvalimi alusel väljasõelutud haigussümptomiteta tervishoiu-, sotsiaal- ja hooldekandeasutuste töötajaid ning politsei- ja piirivalveameti ametnikke ja teisi, kes võivad oma töö iseloomust tulenevalt olla ohuks riskirühmadele.

Terviseamet rõhutab, et tervishoiu ressursid on piiratud ning testimiseks vajalikud testimiskomplektid ja isikukaitsevahendid on kogu maailmas otsa saamas. 

“Seepärast peame kasutama olemasolevaid ressursse säästlikult, et neid jätkuks pikemaks ajaks. Ilma haigustunnusteta inimeste testimine lihtsalt selleks, et anda neile turvatunne, ei ole otstarbekaks, kuna võib anda valenegatiivse tulemuse, tulemus näitab olukorda vaid konkreetsel ajahetkel ega pruugi välistada nakatumist.”

Mida teha, kui oled haigestunud?

Kõigepealt helista oma perearstile! Perearst hindab testimise vajalikkust ja annab tervisenõu.

  • Kui perearst otsustab, et testimine on vajalik, edastab ta elektroonse tellimuse laborisse ning sealt helistatakse sulle, et leppida kokku testimise aeg ja koht. Oota kõnet!
  • Sõida autoga kokkulepitud kohta õigel ajal ja võta kaasa dokument! Ninaneelu proovi saab anda vaid elektroonse saatekirja saanud inimene kokkulepitud ajal isikut tõendava dokumendi alusel. Testitakse vaid perearsti poolt laborile edastatud saatekirja omavat inimest. Niisama ei ole otstarbekas kohale tulla, testitakse eelregistreeritud inimesi. Testima tulles ei ole otstarbekas võtta samasse autosse pereliikmeid.
  • Oota vastust, sulle helistatakse! Vastused saab kuni kahe tööpäeva jooksul. Vastused liiguvad ka digilugu.ee keskkonda.
  • Kui sinu proov osutub positiivseks, siis püsi kodus, järgi perearsti eelnevalt antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust oma perearstiga või kutsu kiirabi, helistades 112.

Allikas: Terviseamet.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles