Seadusemuudatus võib annetused haiglale maksust vabastada

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Olukord Kuressaare haiglas 8. aprillil. FOTO: Maanus Masing/Saarte Hääl
Olukord Kuressaare haiglas 8. aprillil. FOTO: Maanus Masing/Saarte Hääl Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Riigi lisaeelarve eelnõule esitatud paranduste hulgas on ettepanek mitte maksustada tulumaksuga juriidiliste isikute käesoleva aasta 12. märtsist kuni 1. juulini riigi- või kohaliku omavalitsuse üksuse asutusele või hoolekandeasutusele või Eestis asuva haigla pidajale heategevuslikul eesmärgil tehtud kingitusi ja annetusi.

Paranduse esitanud rahandusministeeriumi selgituse järgi saab tavaolukorras maksuvabalt annetusi teha maksu- ja tolliameti vastavasse nimekirja kantud mittetulundusühingutele ja sihtasutustele, kes tegutsevad avalikes huvides ja on heategevuslikud. Haiglad tegutsevad küll avalikes huvides, kuid siiski ärilistel eesmärkidel ja seetõttu neid nimekirjas ei ole. 

Eriolukorra tõttu on mitmed äriühingud pakkunud eelkõige Kuressaare haiglale rahalist toetust või abi vajaliku meditsiinivarustuse, nagu maskid jm sarnane, soetamiseks. Selliste kulutuste tulumaksust vabastamine oleks praegusel ajal mõistlik ja seetõttu tuleks tulumaksuseadusesse lisada ka vastav rakendussäte.

Parandusettepaneku üks initsiaatoreid, riigikogu liige Kalle Laanet ütles, et erakorralises olukorras peab parlament tegema ka erakorralisi otsuseid ja ta usub, et ettepanek leiab piisavalt toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles