Kärla Jahimeeste Selts: Saaremaal tegutseb salakütt (1)

Saarte Hääl
Copy
Salaküti saak
Salaküti saak Foto: Kärla Jahimeeste Selts

Kärla jahimeeste blogist selgub, et Saaremaal võib tegutseda salakütt, kelle ohvriks langes noor hirvepull.

Laupäeva hommikul saabus Kärla jahimeestele teade, et Karida küla lähedal on hukkunud noor hirvepull. "Vastavalt jahiseadusele on hukkunud suuruluki korjuse koristamise kohustus pandud jahipiirkonna rentnikule ehk siis sedakorda pidi toimetama Kärla Jahimeeste Selts. Ja ega see esimene kord polnud, kuid peamisteks "liiklusohvriteks" on olnud metskitsed. Vaatamata suurele levikule hukkub liiklusõnnetustes hirvi kitsega võrreldes suhteliselt harva," kirjutab Kärla Jahimeeste selts oma blogis.

Asjaga tegelema saabunud jahimehed avastasid, et päev või paar maas olnud loomakorjus oli saanud kuuliga pihta. "Kes asjaga kursis pole, siis teadmiseks, et hirvepulle oli sel hooajal lubatud küttida 15.veebruarini."

Kes nüüd täpsemalt silmitseda suudab, leiab looma lõualuu kohalt kuuliaugu, kirjutavad jahimehed. Seega tegamist on laskjaga, kes paugu küll teele saatis, ent ei jälitanud kui loom kohe maha ei kukkunud - tüüpiline salaküti käitumine.

Kärla Jahimeeste Seltsi andmeil on see viimase aasta jooksul sealkandis juba kolmas kahtlane juhtum: "Oma jahiseltsis oleme kokku leppinud, et kui keegi kõmmutab ja arvatav saakloom jooksu läheb, oleme tellinud Ive Mägi tublid verejäljekoerad Terri või Apollo otsima." Tavaliselt ongi loomad ka koerte abil üles leitud. "Ühe eelmisel aastal taoliselt surema jäätud loomalt sai leidja lausa medaliväärilised sarved ja siinkohal küsiks, et milline seadusekuulekas jahimees jätaks jälitamata haavatud medalitrofee hirvepulli? Samas ei tea, et sinnakanti koeri eriti appi oleks kutsutud."

Kärla Jahimeeste Selts kirjutab, et käimasoleva jahihooaja jooksul leitud hukkunud loomakorjus alati salakütikahtlusi esile ei kutsu, liiatigi on Karida kant nende piiriala naabriga ja haavatud loom võib kohale joosta ka mujalt. "Aga nüüd saime selge signaali, et salakütt on sealkandis olemas."

Kohale kutsuti ka keskkonnainspektor Jaak Haamer, kes alustas menetlust.

Inimestele pannakse südamele, et sealkandis tuleb hoida silmad lahti, sest salakütt on ohtlik tegelane ka inimestele. Kui keegi midagi teab või märkab, võib helistada tuttavale Kärla jahimehele või telefonile 1313.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles