Vald soovitab piirata Ohessaare pangal kivitornide ehitamist

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Foto: Puhka Eestis

Saaremaa vallavalitsus teeb ettepaneku piirata Ohessaare pangal kivitornide ladumist, mis rikub pankranniku loodusliku ilmet.

Kivitornide ladumine Ohessaare panga külastajate poolt viimase 10-15 aasta jooksul on kohati nii massiline, et raskendab kaitsealal jalgsi liikumist, märgib Saaremaa valla keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm kirjas keskkonnametile.

Holmi sõnul muudavad kivitornid Ohessaare kaitseala ilmet oluliselt rohkem, kui näiteks telkimine, lõkke tegemine või kivististe kaasa korjamine. Vald soovitab piirata kivitornide ladumist ja analüüsida nende mõju maastikukaitseala loodusliku ilme säilimisele.

Keskkonnaamet kavatseb Ohessaare maastikukaitseala laiendada 5,6 hektarilt 7,9 hektarile ja muuta sealne kaitsekord rangemaks. Näiteks keelatakse kivimiplaate eemaldamine pangast ja klibuloo kaevamine. Panga kihtidest üliharuldaste kivististe korjamine ja pankranniku lõhkumine ohustab pankrannikut.

Sõrve poolsaarel asuv Ohessaare pank on Balti ürgmere Siluri ajastu noorimate kihtide ainus paljand. Ohessaare paljand on väga rikas nii selgrootute kui selgroogsete fossiilide poolest, olles tüüpleiukohaks paljudele fossiilsetele loomaliikidele.

Ohessaare panga selgroogsete kivistised on fossiilsete kalade uurijate tähelepanu all enam kui 160 a alates Christian Panderi monograafilistest uuringutest kuni tänaseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles