Riigi toetus jätab Vanalinna kooli staadionile võimaluse

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Riigi lisaeelarvest Saaremaa vallale investeeringuteks eraldatud 3,4 miljonit eurot annab uut lootust ka vallaeelarvest väljaroogitud objektidele.

Saaremaa valla rahandusteenistuse juhataja Thea Raik ütles, et vabariigi valitsuse poolt Saaremaale eraldatud 3,4 miljonit eurot on ligemale 1,5 miljonit rohkem, kui keegi veel paar päeva tagasi julges loota. Ühtlasi tähendab see, et kõik selle aasta investeerimisplaanid vaadatakse üle ja lootus raha saada säilib ka veel paari päeva taguse seisuga valla 2020. aasta I lisaeelarve eelnõust väljaarvatud objektidel.

Eelnõu kohaselt pidid valla investeeringukulud vähenema 738 594 euro võrra, kusjuures välja olid võetud Bellingshauseni mälestusmärk, Kuressaare Vanalinna kooli spordiväljak, Kuressaare kunstmurustaadioni tribüün, kaasav eelarve ja kaheteistkümne asula tänavavalgustus. Eriline ootus seoses riigi antud lisarahaga on Vanalinna koolil.

Nädala algul edastas Kuressaare Vanalinna kooli hoolekogu vallavalitsusele 205 inimese nimel pöördumise, milles soovitakse kooli staadioni remondi jätmist tänavusse vallaeelarvesse. Raiga sõnul juurdetulnud raha arvelt Vanalinna kooli staadioni korda teha ei saa, küll aga pakub mingeid võimalusi olemasoleva investeeringuraha ülevaatamine. 

“Siin on kõik võimalused veel laual, asi läheb lukku maikuu keskel. Praegu on vara öelda, palju üldse investeeringuteks jääb.” 

Valla ehitusosakond ja rahandusosakond koostavad nüüd nimekirja võimalikest investeeringuobjektidest. “See on tööversioon ja seda me kuskil ei avalda veel, esitame selle valitsuse järgmise nädala nõupidamisele,” lausus Raik.

1,4 miljonit lisaks olemasolevale 1,3 miljonile eraldab vabariigi valitsus Saaremaa vallale tee-ehituseks. Valla majandus- ja haldusosakonna juhataja Mikk Tuisk ütles, et nimekiri uutest teelõikudest, mis lisarahaga katte alla viiakse, valmib mai alguseks. “Lepinguni jõuame jaanipäevaks ja töö läheb ilmselt lahti juulis,” lausus Tuisk. 

Kuigi riigi eraldise kasutamisega läheb pisut kiireks, kinnitas Tuisk, et ülepeakaela midagi ei tehta. “Kasutame raha läbimõeldult sinna, kuhu vaja, niisama me seda ei raiska.” 

Vabariigi valitsus eraldab Saaremaale lisaeelarvest kokku 6,1 miljonit eurot, millest 3,4 miljonit on mõeldud uuteks investeeringuteks, 1,4 miljonit teedeinvesteeringuteks ja 1,3 miljonit tulubaasi stabiliseerimiseks.

Muhu vald saab lisaeelarvest üle 551 000 euro ja Ruhnu 226 900 eurot. Kokku eraldab valitsus Eesti omavalitsustele kriisimõjude kompensatsiooniks, uuteks investeeringuteks ja kohalike teede hoiuks 130 miljonit eurot.

Investeeringud, mis praeguse seisuga sel aastal kindlasti töösse lähevad

Saaremaa valla 2020. aasta vastuvõetud eelarves on teedeinvesteeringuteks ette nähtud 1,4 miljonit eurot ning hoonete ehituseks ja põhivara soetuseks 6,1 miljonit eurot. Suurematest objektidest teostatakse 2020. aastal:

  • Kuressaare Tuulte Roosi lasteaed 2 562 000 €
  • Leisi aleviku, Valjala aleviku, Mustjala küla, Iide küla ja Pärsama küla tänavavalgustus 452 726 €
  • Vee- ja kanalisatsioonitööd: Laimjala-Audla veevärk, Orissaare veevärk, Leisi veevärk kokku 340 000 €
  • Haridusasutuste Valjala põhikooli, Tornimäe põhikooli ja lasteaia, Salme põhikooli ja lasteaia, Kihelkonna kooli küttesüsteemid kokku 335 000 €
  • Kuressaares Hariduse tänav 13 paikneva koolihoone projekteerimine 320 000 €
  • Mustjala päevakeskus-pansionaadi projekteerimine 193 000 €
  • Hajaasustuse programm 350 000 €
  • Saaremaa vanimate sakraalehitiste remondi toetamine 160 000 €

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles