Koroonakriis pidurdab lihaveiste müüki

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
KALEV AU hinnangul on koroonaviirus eelkõige linnainimeste haigus, väikestesse veisefarmidesse pole see jõudnud.
KALEV AU hinnangul on koroonaviirus eelkõige linnainimeste haigus, väikestesse veisefarmidesse pole see jõudnud. Foto: TAMBET ALLIK / ARHIIV

Koroonakriis on oluliselt vähendanud lihaveiste müüki välismaale ja hinnadki on langenud, kirjutab Postimees.

Kui tavaliselt teevad umbes pooled Eestis sündinud lihaveised reisi mõnda kaugemasse riiki, siis praegu püsivad nad kodus, sest eksport on kokku kuivanud, ütles Eesti lihaveisekasvatajate ühistu tegevjuht Rando Treimuth.

"Meie müüme ühistuna veiseid ainult Euroopasse ja meie kõige suurem ostja on Poola. Nüüd aga on Poolaga probleem, sest nende raha väärtus on kukkunud ja sinna müüa ei ole mõtet." Hinnalangus on Treimuthi sõnul 10–20 protsenti, mis on palju, sest tegelikult on lihaveiste hinnad langenud kolm viimast aastat. 

Laidevahe looduskaitsealal lihaveised karjatav Kalev Au ütles, et probleemid võivad olla neil veisekasvatajatel, kes panustasid kevadise müügi peale. Ühel Saaremaa lihaveisekasvatajal tahtis poolakast kokkuostja tulla karja üle vaatama, aga ei saanud luba Saaremaale siseneda. 

Au sõnul jääb selline keelamine talle arusaamatuks. Mõistavad ju poolakad samamoodi reeglitest kinni pidada. "Pesevad oma käed-jalad puhtaks ja istuvad praami peal autos," osutas Au. 

Nagu enamik veisekasvatajaid, müüb ka Au oma lihaloomi sügisel. Viimati läksid tema veised vahendaja kaudu Türki ja mees jäi hinnaga igati rahule. Au hinnangul pole mõistlik ette karta, sügis on veel kaugel ja hinnad võivad vabalt ka tõusta. 

Eesti tõuloomakasvatajate ühistu juhatuse esimees Tanel-Taavi Bulitko ütles Postimehele, et ka tõuloomade müük on palju vähenenud. Kliendid tahavad loomi enne ostu näha, aga seda praegu korraldada ei saa. Mõnikord aitab, kui saadad loomade pildid ja videod, näiteks ostis üks Rumeenia klient koorma tõuloomi videotutvustuse põhjal ja jäi väga rahule. Mõni tehing on siiski ka liiva jooksnud. Juba enne koroonakriisi Türkmenistani jaoks komplekteeritud partiid Türkmenistan lõppkokkuvõttes riiki ei lasknud ja loomade tee viis hoopis Poola, kust nende eest enam nii head hinda ei saanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles