COVID-4 osakond läheb põhjalikule puhastamisele

Kristina Õun
, Reporter
Copy
COVID-4 osakonna töötajad said oma tööga väga hästi hakkama.
COVID-4 osakonna töötajad said oma tööga väga hästi hakkama. Foto: Kristina Kretova / Saarte Hääl

2. mail läksid COVID-4 osakonnast viimased kolm patsienti koju või teise osakonda järelravile. Algas põhjalik ruumide puhastus ning peagi saab COVID-4 osakonnast taas õendushoolduskeskus.

Esimesena viiakse teise osakonda järelravile eakas raskemas seisus meesterahvas ning niipea, kui palat on tühi, võtavad selle üle valgetes rüüdes osakonnatöötajad ning algab põhjalik ruumipuhastus. 

Pesu pakitakse vesilahustuvasse kilekotti ning nakkusohu vältimiseks lähevad kõik asjad koos spetsiaalse kilekotiga pesumasinasse. 

Kogemus missugune

“Ma vist ei suuda ise,” ütleb proua, kellele on just lõunasöök toodud. Õeõppe tudeng ning kriisi alguspäevadest osakonnas abiks olnud Kerstin Allikberg ulatab toetuseks käe ja ergutab: “Proovi, ma toetan sind. Tule rahulikult istuma.”

Juba istubki eakas naine voodiäärel ja asub suppi sööma. See on viimane toidukord COVID-4 osakonnas, millest pärast puhastust saab jälle õendushoolduskeskus.

Pärast sööki aidatakse proua ratastooli ja osakonna ukse vahel soovitakse endisele patsiendile tugevat tervist ning proua tänab juba armsaks saanud personali.

Kerstin on ÕHK-is ehk õendushooldusosakonnas hooldajana tööl olnud oktoobrist saadik ning tõdeb, et hirmu polnud ka siis, kui sellest sai koroonaosakond: “Olen mõelnud, et kui saan haiguse külge, siis saan. Vähemalt tean, et olen teinud endast kõik, et ennast ja teisi kaitsta.”

Kriisi algus oli tema sõnul raske – paljud töötajad jäid päevapealt koju, tööjõud kahanes ning alles jäänud personali töökoormus suurenes märgatavalt. Abijõudude saabumisega hakkas olukord aga stabiliseeruma. Kuna olukord oli kõigi jaoks uus ja võõras, tuli tihti ette muudatusi. 

“MA VIST EI SUUDA ISE,” ütleb patsient. “Proovi, ma toetan sind,” ulatab Kerstin Allikberg toetuseks käe.
“MA VIST EI SUUDA ISE,” ütleb patsient. “Proovi, ma toetan sind,” ulatab Kerstin Allikberg toetuseks käe. Foto: Kristina Kretova / Saarte Hääl

“Emotsionaalselt oli ka raskemaid hetki. Nägin pealt, kuidas koroona sai võitu täiesti tavalisest patsiendist, kes ilma koroonata oleks veel kaua aega elanud,” räägib Kerstin, kelle sõnul läks paljude patsientide tervis ootamatult oluliselt halvemaks, kuid tublide õdede ja arstide toel saadi nad jälle terveks. Patsiendid said tagasi hooldekodusse ning oma koju. 

“Muidugi on kahju nendest, kes koroonale alla jäid, kuid õnneks on rohkem neid inimesi, kes on sellest kenasti välja tulnud. Tagasi vaadates oli see kogemus ja praktika missugune! Eriti veel esimese aasta õetudengile. Sellist kogemust ega olukorda loodetavasti enam ei tule. Mul on hea meel, et sain selle kriisi ajal olla abiks paljudele inimestele, kes seda vajasid,” võtab Kerstin oma kogemuse kokku.

Olukord hakkab stabiliseeruma

Kui ka viimane patsient, samuti hooldekodus elav proua, on ratastooli istuma pandud ja osakonna ukse vahelt lehvitanud, algab suurem pakkimine ning põhjalik puhastustöö jätkub. Puhastamist jagub sinna veel mitmeks päevaks.

Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane ütles eile, et olukord Kuressaare haiglas on rahulik ning koroonapuhang näib raugevat. 

Koroonaosakondades on dr Laane sõnul kokku 16 patsienti. Õendusosakonna pinnal asunud COVID-4 osakond on juba korra puhastatud ja tuleb ka teine suurem desinfitseerimine. Puhtaks tehti ka COVID-3 osakond ning tööle jäävad veel COVID-1 ja COVID-2 osakond ning EMO kõrval olev lastehaiguste osakonnas olev sorteerimisosakond ehk COVID-0.

1-2 nädala jooksul loodab haigla sulgeda COVID-1 osakonna ning suveks jäävad alles sorteerimisosakond ja COVID-2 osakond.

COVID-4 osakonnas oli kokku ravil 36 patsienti, kellest neli hospitaliseeriti osakonda kriisikodust. Kaksteist patsienti vajasid I-II astme intensiivravi.

“Täname omalt poolt toreda kogemuse eest Kuresaare haiglat ja meie tublisid patsiente ning saarlastest toetajaid. Kallid kodused, sotsiaaltöötajad ja hooldekodude tublid töötajad, hoidke meie haigeid! Tervitused ja tänud kõigile juba mandrile läinud meie meeskonna liikmetele!” ütles osakonnas vägesid juhatanud dr Ines Vaide, kelle sõnul sai EXIT-plaan edukalt teostatud.

Haigla loodab plaanilise tööga alustada 18. mail.

Edward Laane: kõik algas eelaimdusest

Edward Laane
Edward Laane Foto: Kuressaare haigla Facebooki lehekülg

“Uue osakonna formeerumine kriisiolukorras on keeruline, kuid kriis annab ka lisajõu, et osakond saaks tööle. Kõik algas eelaimdusest, positiivsetest proovidest ja esimese lüüsi ehitamisest. 

Esimesed päevad olid personalile kindlasti väga rasked, kõik oli uus, kõik olid teistsugune ja haiged rasked. Teadmine, et puututakse kokku koroonaviirusega COVID-19, võib olla hirmutav.

Olukord läks kergemaks abi saabudes nii kodusaarelt kui ka mandrilt. Appi tulid arstid, õed ja hooldajad. Osakond käivitus lühikese ajaga väga hästi (energiliselt), organiseeriti ravivõimekus, mis võimaldas läbi viia I-II astme intensiivravi. 

Haigla tänab kõiki COVID-4 osakonna töötajaid, kes kõik said oma tööga väga hästi hakkama, eriliselt soovime välja tuua dr Ines Vaide ja õde Anu Vaide panuse.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles