Olavi Antons sõitis autoga läbi kriisis Euroopa

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
KOJU! Tenerife–Huelva laeval koos Kruubi-nimelise kassiga, kes on pärit Hiiumaalt ja on alates 2014. aastast koos peremees Olaviga reisinud autode ja laevadega kahe saare vahet kokku enam kui tiiru ümber maakera.
KOJU! Tenerife–Huelva laeval koos Kruubi-nimelise kassiga, kes on pärit Hiiumaalt ja on alates 2014. aastast koos peremees Olaviga reisinud autode ja laevadega kahe saare vahet kokku enam kui tiiru ümber maakera. Foto: Erakogu

Eelmisel aastal Kadi raadios mälumängu Saare Guugel vedanud Olavi Antonsi sõnul oldi Hispaanias valmis liikumispiirangu rikkujaid peatama isegi autorehvide lõhkumisega. 

Talvel Kanaaridel Tenerifel turismiettevõtet pidav Olavi Antons sõidab igal kevadel autoga Saaremaale. Vaatamata piirangutele otsustas ta kodusaarele naasta ka sel aastal. "Lootsin läbi Poola saada, aga nad ei avanud oma piire," rääkis Antons kõige suuremast takistusest, mis kojusõidul ees ootas. 

Koos kahe kassiga astus Antons Tenerifel laeva pardale 30. aprillil. Sealt viis tee Lõuna- Hispaaniasse, kus ta tegi peatuse tuttavate juures ning võttis siis ette 30-tunnise autosõidu Saksamaale Rostocki, et jõuda Rootsi mineva laeva peale. 

Olavi Antons ütles, et Lõuna- ja Kesk-Euroopa olid tühjad. Kiirteedel liikus väga palju vähem autosid kui muidu. Alles Rootsis oli näha tavapärast liikumist. Kõige karmim kord oli muidugi Hispaanias, kus sisenemisel nõuti kõikvõimalikke tõendeid, et ta ikkagi koju sõidab. Antonsi sõnul oli suureks abiks Eesti saatkonna antud vastavasisuline tõend. "Hispaanias armastatakse pabereid," muigas Antons. Lisaks sadamas tehtud kontrollile olid kiirteedel politseipunktid, kus taas dokumente kontrolliti. 

Mai alguses kehtis Hispaanias veel kord, et kodust praktiliselt välja minna ei tohtinud. Antons rääkis, et politseipunktides olid valmis pandud "siilid", et kontrollijate eest põgenejaid rehvide lõhkumisega korrale kutsuda. Saksamaal oli kord selline, et ilma maskita mitte kuskile sisse ei saanud, isegi mitte bensiinijaamadesse. Rootsis oli kord juba leebem.  

Mis turismimekast Tenerifest saab, seda Antons öelda ei osanud. Viimastel kuudel mõjusid tühjad hotellid ja tänavad lausa kummituslikena. Kord oli karm ja käia võis põhimõtteliselt vaid poes või apteegis. Antons märkis, et kui ta tavaliselt toidupoes tšekki ei võta, siis nüüd oli see pea kohustuslik, sest sellega sai patrullivale politseile tõendada oma poeskäiku. 

Rootsis asuvast Kappelskärist kaubalaevaga Paldiskisse saabunud Antons jõudis eile lõpuks pärast nädalast reisi Saaremaale ja jäi kohustuslikku karantiini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles