Kihelkonnakogu hakkas Leisi parkmetsa eestkostjaks

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Parkmetsa piirinaabri, 97-aastase kunagise metsaülema Johan Truumaa jaoks on parkmetsa põlipuud armsad kui lihased velled.
Parkmetsa piirinaabri, 97-aastase kunagise metsaülema Johan Truumaa jaoks on parkmetsa põlipuud armsad kui lihased velled. Foto: Gunnar Siiner / Saarte Hääl

Leisi aleviku parkmets sai uue eestkostja Lääne-Saaremaa kihelkonnakogu näol, kes loodab valla rahakoti abil metsatuka päästa mahamüümisest ja tõenäolisest lageraiest. 

Saaremaa vallale saadetud taotluses palub MTÜ Lääne-Saaremaa Kihelkonnakogu Kaitseliidu poolt enampakkumisele pandud Leisi parkmetsa eelisostuõigust kasutades ära osta. Kihelkonnakogu on  looduspargi ostmiseks valmis koguma annetusi. Looduspargi edasine hooldamine jääb kihelkonnakogu liikmete ja Leisi kogukonna ülesandeks. 

Aprilli lõpus kogus parkmetsa piirinaaber Irja Truumaa internetileheküljel Petitsioon.ee ligemale 300 häält maatüki müümise vastu. 

Paari hektari suurune parkmets on oma liigirikkuse ja põlispuudega kogukonnale suure kultuurilise ja miljööväärtusega, kinnitas Truumaa. Tema sõnul sobib parkmets looduskaitseliseks ja loodushariduslikuks ühistegevuseks nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele.

Parkmetsa omanik Kaitseliit pani parkmetsa 8000 euroga müüki, kuna Kaitseliidu ülesannete täitmiseks pole parkmets vajalik. 

Lääne-Saaremaa kihelkonnakogu esindaja, teenekas kaitseliitlane Leevi Naagel ütles, et Kaitseliidu vaatevinklist on maatüki müük igati arusaadav. 

Kaitseliidule kuulub juba sajanditagusest ajast siin ja seal suur hulk väikesi maatükke. Kunagi oli Kaitseliidul igas vallas oma lasketiir ja keskus, mille juurde kuulus mõistagi ka maatükk. “Aeg on edasi läinud, igas vallas enam lasketiiru olla ei saa, seega on need maatükid ülearused,” selgitas Naagel. 

Lääne-Saaremaa kihelkonnakogu esindaja sõnul ei ole kahtlust, et kui keegi parkmetsa ära ostab, tahab ta kulutused ka tagasi teenida ja puud maha võtta. “Pole ju tore, kui keset Leisi alevikku jääb 2,5 hektari suurune auk,” sõnas Naagel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles