Keskraamatukogu valmistub uksi avama

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
TAGASTUSKASTI TÜHJENDAMAS: Ka pärast eriolukorra lõppu tuleb laenutatud teosed tuua tagastuskasti, ütlevad vanemraamatukoguhoidjad Liivi Soodla ja Katrin Valma.
TAGASTUSKASTI TÜHJENDAMAS: Ka pärast eriolukorra lõppu tuleb laenutatud teosed tuua tagastuskasti, ütlevad vanemraamatukoguhoidjad Liivi Soodla ja Katrin Valma. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui vabariigi valitsus lõpetab eriolukorra 18. maist, avavad Saaremaa raamatukogud külastajatele uksed juba samal päeval.

Saare maakonna keskraamatukogu juhataja Anu Vahteri sõnul käib praegu ettevalmistus keskkogu ja maaraamatukogude taasavamiseks. 

"Kui uksed lahti teeme, siis ilma piiranguteta ei saa meiegi läbi," tõdes Vahter. "Peame ju lähtuma kultuuriministeeriumi ja Terviseameti koostöös valminud juhistest."

Külastajate jaoks asetatakse raamatukogude sissepääsude juurde desovahendid käte puhastamiseks. Samuti peavad raamatukogu töötajad ja külastajad järgima 2 + 2 reeglit.

Ohutust aitavad tagada ka turvaklaasid ja töötajate kantavad turvavisiirid.

Kavas on sisse seada ajalimiidid, kui kaua külastajad tohivad lugemissaalis viibida ning kui palju inimesi saab korraga kasutada internetipunkti.

"Põhjalikud juhised paneme lähipäevil välja keskraamatukogu kodulehele," lubas Vahter. "Peame ranged olema, aga küllap lugeja harjub. Kes teab – võib-olla jäävad need meetmed kehtima üsna pikaks ajaks."

28. aprillist on keskraamatukogu teenindanud lugejaid kontaktivabalt, laenutades ainult neid teoseid, mis on reserveeritud telefonitsi, meili teel või lugejaportaali RIKS kaudu. Raamatukogusse sisse praegu ei pääse, lugejad saavad reserveeritud raamatuid kätte parklapoolse ukse kaudu esmaspäevast reedeni kell 10-19.

Loetud raamatud tuleb ka pärast eriolukorra lõppu tuua tagastuskasti. Ohutuse tagamiseks jäävad need aga veel kolmeks päevaks nö karantiini.

"Peame ju arvestama sellega, et meil käib pidev taaskasutus," tähendas Vahter. Tema sõnul üksnes raamatukaante desinfitseerimisest ei piisaks, raamatulehekülgi aga desinfitseerida ei saa.

Kuni eriolukord kestab, raamatute tagastamistähtaja ületamise eest viivist ei võeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles