Kurb paratamatus: saartel on kulukam piima toota kui mandril

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
VASIKAD JA LAPSELAPSED: Tõnu talu peremees Arne Aadussoo ja lapselapsed Sandra, Kaisa, Markus karjakoplis koos neil päevil ilmavalgust näinud vasikatega.
VASIKAD JA LAPSELAPSED: Tõnu talu peremees Arne Aadussoo ja lapselapsed Sandra, Kaisa, Markus karjakoplis koos neil päevil ilmavalgust näinud vasikatega. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja hinnangul vajab Eesti piimatootmine tõhusaid meetmeid, seljatamaks viimaste kuude hinnalanguse mõju. 

Olukorras, kus piima kokkuostuhind ei kata enam isegi Eesti parima tulukusega piirkondade tootmiskulusid, on kõige keerulisemas seisus saarte piimatootjad, kelle tootmiskulud on teistest suuremad. Just praeguses kriisiolukorras peavad saarte piimatootjad olema riigile tänulikud eritoetuse eest, ilma milleta peaks nii mõnigi tootja oma tegevuse lõpetama. 

Metsalõuka külas tegutseva Tõnu talu peremees Arne Aadussoo ütles, et kaheksa lüpsilehmaga talu ilma toetuseta välja ei vea. Pika ajalooga piimatootmistalule pole see  esimene kriis üle elada. 2008. aastal olid talu kümme lehma juba tapamaja järjekorras, kui piimatööstus väiketootjale halastas ja otsustas pärast kõhklust ka Tõnu talust piima varuma hakata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles