Kaitseliit peatas Leisi parkmetsa müügi

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Kooliõpetaja Irja Truumaa võitlemas Leisi aleviku parkmetsa säilimise eest.
Kooliõpetaja Irja Truumaa võitlemas Leisi aleviku parkmetsa säilimise eest. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kaitseliit katkestas avalikku vastuseisu tekitanud Leisi aleviku parkmetsa enampakkumise ja müüb maatüki kokkuleppehinnaga Saaremaa vallale. 

Gunnar Havi
Gunnar Havi Foto: Saarte Hääl

Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik Gunnar Havi ütles, et Kaitseliit otsustas maatüki enampakkumise Saaremaa vallavalitsuse palvel peatada, arvestades ka kohalike elanike sooviga. “Hea koostöö märgiks anname vallale võimaluse see kinnistu omandada,” sõnas Havi. 

Aprilli lõpus kogus parkmetsa piirinaaber Irja Truumaa Leisi elanikelt 341 allkirja pöördumisele, mis saadeti vallavalitsusele, et takistataks maatüki müümist. Mai algul astus parkmetsa säilitamise eest välja Lääne-Saaremaa kihelkonnakogu, kes on valmis edaspidi koos Leisi kohalikega parki haldama. 

Parkmetsa mahamüümise vastu astus Leisi osavallakogu kuus liiget, kelle hinnangul võib kohalike jaoks olulise miljööväärtusliku ala müümine kaasa tuua lageraie ja viia raskesti lahendatava vastuoluni kohaliku kogukonna ja uue omaniku vahel.  

Saaremaa vallavalitsus võttis elanike häält kuulda ja palus Kaitseliidul parkmetsa kinnistu müük esimesel võimalusel lõpetada.     

Gunnar Havi sõnul võtab parkmetsa kinnistu müümine vallale vastavalt menetluskorrale aega vähemalt pool aastat. 8000 euroga enampakkumisel olnud maatüki müügihind vallale selgub läbirääkimistel.   

Havi ütles, et parkmetsa maatüki ostmiseks laekus mitu pakkumist. “Kas keegi midagi vaidlustab, sõltub pakkujatest, aga omanikul on õigus oksjon peatada mis iganes põhjusel,” tõdes Havi. Küll aga peab Kaitseliit sanktsioonina tasuma oksjoni korraldajale mingi protsendi kinnistu hinnast. 

Irja Truumaa sõnul on parkmets oma liigirikkuse ja põlispuudega kogukonnale suure kultuurilise ja miljööväärtusega. Tema sõnul sobib parkmets looduskaitseliseks ja loodushariduslikuks ühistegevuseks nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles