Riigikooli ehitusel välditakse teiste koolide puudujääke

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
HEA KOOL: Direktor Ivo Visak on kooli arhitektuurse poolega väga rahul.
HEA KOOL: Direktor Ivo Visak on kooli arhitektuurse poolega väga rahul. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa gümnaasiumi ruumilahendus peaks ühte sulatama moodsa koolimaja ning suure ja mitmekesiste võimalustega õueala.

Riigigümnaasiumi juht Ivo Visak tõdeb Saarte Hääle toimetuses koolimaja ruumiplaane laiali laotades, et plaani peal tundub kõik olevat väga hea. Nipet-näpet sai vastne koolijuht isegi muuta, kuid suures plaanis oli Karisma arhitektide ja T43 Sisearhitektide büroo poolt kõik hästi tehtud. Visak, kellel tööle tulles olid plaanid juba olemas, näitas neid enda sõnul ka "tarkade klubile", kelleks olid teised riigigümnaasiumide juhid. Seda selleks, et nende kogemus aitaks viidata puudustele. 

"Keegi suuri vigu ei leidnud, pigem oli mõned mõttekohad, kus saaks teistmoodi," märkis Saaremaa gümnaasiumi juht. Nüüdseks on Eestis ehitatud päris mitu riigikooli ja on ka möödalaskmisi olnud, näiteks sportimisvõimaluste osas õuealas. Saaremaa kooli puhul sai neid karisid vältida. Visaku sõnul ei osanud keegi ka võimalikele vigadele viidata. 

Auditoorium ka aulana

Koolimaja plaanide tutvustamist alustab Visak peauksest sisenemisega, kust kaudu pääseb kahte korrust läbivasse aatriumi. Esimesel korrusel asub iseteenindusletiga söökla ja selle teenindusruumid. Samuti garderoob üleriiete jaoks. Õpilaste ülejäänud varanduse hoiustamiseks on koolimajas mitmesse kohta projekteeritud kappe. 

Alumise korruse vasakpoolne tiib on ette nähtud kooli administreerimiseks vajalike ruumide tarbeks. Sinna tulevad erinevad kabinetid ja ka õpetajate tuba. 

VAATED: Klassiruum. Kooli mööblihange on veel tegemata, seega on sisustuse osa paljuski illustratiivne. Saaremaa gümnaasiumi sisearhitektid on Mari Põld, Kadi Karmann, Elizabeth Saal.
VAATED: Klassiruum. Kooli mööblihange on veel tegemata, seega on sisustuse osa paljuski illustratiivne. Saaremaa gümnaasiumi sisearhitektid on Mari Põld, Kadi Karmann, Elizabeth Saal. Foto: T43 Sisearhitektid
Raamatukogu
Raamatukogu Foto: T43 Sisearhitektid
Trepp
Trepp Foto: T43 Sisearhitektid

Aatrium on ehitatud nii, et kui koolis on vaja teha kogunemisi, on teisel korrusel toimuv jälgitav ka esimesest korruselt. Koolimaja teise korruse keskel asub suur auditoorium, kus on lava ja 180 istekohta. Seda ruumi kasutatakse ka aulana. 

Maja alumine parempoolne tiib ja mõlemad ülemised tiivad on mõeldud klassiruumide jaoks. Klassid on erinevas suuruses, vastavalt vajadustele. Direktori sõnul on põhiainete jaoks kindlad klassid. Keemiaklass saab endale korraliku labori. Teisel korrusel asub ka raamatukogu. 

Terves koolimajas on õpilaste jaoks erinevaid väiksemaid puhkealasid ja mõttenurki, nagu tänapäeva koolimajades kombeks. 

Mitmekesine õueala

"Plaani peal tundub olevat hea koolimaja," kinnitab koolijuht Väljaku tänav 8 kerkiva maja kohta, mille ehitus algab loodetavasti lähikuudel. 

Saaremaa gümnaasiumi õueala tuleb koolijuhi sõnul suur ja mitmekesine, nii et õues kehalise kasvatuse tundide läbiviimisega ei tohiks probleeme tekkida. 

Koolimaja ees on 200-meetrine 100-meetrise lisasirgega jooksuring. Lisaks korvpalliväljak, välijõusaal ja erinevad rohealad. Talviste kehalise kasvatuse tundide puhul loodetakse kasutada erinevaid spordisaale. 

Direktor loodab oma sõnul, et koolimaja ümbrus ja koolimaja ise saavad ühtse visuaalse vormi. Ta on seda arutanud vallaarhitekt Mark Grimitlihtiga, kelle sõnul võiksid piirnevad tänavad ja õueala peegeldada kooli identiteeti ja väärtushinnanguid. 

Kas selline mõte võiks teoks saada tänavamööbli, tänava planeerimise toel või mõnel  muul viisil, vajab vallaarhitekti sõnul veel läbimõtlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles