Viimane ruut Saaremaast sai kaardistatud

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
VIIMANE TÜKIKE: Võilaiu kaardi valmimisega on terve Saare maakond kaetud uute paberkaartidega.
VIIMANE TÜKIKE: Võilaiu kaardi valmimisega on terve Saare maakond kaetud uute paberkaartidega. Foto: Kuvatõmmis

Maa-ameti Eesti põhikaardi sarjas valmis viis uut paberkaarti, nende hulgas Võilaiu kaardileht, mille valmimisega on kogu Saare maakonna iga ruut kaardiga kaetud.

"Suvepuhkust planeerides on matkajatel võimalik endale soetada kogu Saare maakonna iga kandi kohta paberkaart, mis sobib eriti hästi jalgsi uudistajale," teatas Maa-ameti ruumiandmete osakonna nõunik Anu Kaljula. Kui maastiku kohta on vaja täpset ülevaadet, soov iga lahesopp ja rada üles leida, samuti tahtmine end levi tõrkumise vastu kindlustada, siis on paberkaart asendamatu, lisas ta. Võilaiu kõrval said viimati Saare maakonnast kaardilehed Papilaiu ja Ruhnu.

Põhikaardi sarjas katab kogu Eestit 543 kaardilehte, nüüdseks on neist trükis ilmunud 457. Seega võime öelda, et kogu Eestist 84% on paberkaartidega kaetud.

Eesti põhikaart on mõõtkavas 1:20 000. Tegu on esmatrükina valminud kaardilehtedega, kus ühele sentimeetrile kaardil vastab 200 meetrit looduses (1:20 000). Kaardiala on 50×50 cm ning hõlmab kokku sada ruutkilomeetrit. Kaardilehtede aluseks on Eesti topograafia andmekogu, aerolaserskaneerimise andmed ja ortofotod. Topograafilised andmed põhinevad 2018. või 2019. aastal toimunud aeropildistusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles