Luud võisid Varese sadamasse sattuda mitmel moel

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
JÄID MAHA? Eile olid sündmuspaigal nii mõnedki luutükid. Pole teada, kas tegu on inimese või mõne suurema looma luudega.
JÄID MAHA? Eile olid sündmuspaigal nii mõnedki luutükid. Pole teada, kas tegu on inimese või mõne suurema looma luudega. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Rohkem kui aasta tagasi Varese sadamas ehitustööde käigus leitud skeletid võivad olla kuni paarsada aastat vanad. Muinsuskaitse hinnangul väga täpset infot maetute kohta ei ole võimalik saada. 

Tänaseks on Iirimaal Belfastis tehtud analüüs väljakaevatud hambale, mis kuulus umbes 9,5–14,5 aasta vanusele lapsele. Muinsuskaitseameti arheoloogi Anu Lillaku sõnul on see laps suure tõenäosusega surnud 18. sajandil või 19. sajandi alguses, kuid täielikult pole välistatud ka 20. sajandi algus. 

“Seni on selgusetu, kas leitud inimesed olid algselt maetud Varese sadamasse või mujale,” lisas Lillak. Tegu võib olla kas lähedal asuvast surnuaiast pinnasetöödega sadamasse jõudnud luudega või mõnelt väiksemalt küla- või talukalmistult pärit luudega. Arheoloog täpsustas, et Saaremaal ei olnud talukalmistute rajamine väga levinud.  

Välistatud pole ka sajandi või kahe taguse kuriteo ohvriks sattunud inimeste matmispaigaga. Luude pinnasest puhastamisel ei olnud surma põhjusele viitavaid märke näha, kuid ees ootab veel põhjalikum ülevaatamine. 

“Arvestades, et luud on üsna purunenud ja nende leiusituatsioon ei ole arheoloogiliselt dokumenteeritud, ei pruugi me nende maetute kohta palju rohkem teada saada,” ei olnud Anu Lillak rohkema info suhtes väga lootusrikas. 

Leitud luud tulid 2019. aasta märtsis toimunud kaevetööde käigus välja sadama territooriumil asuva kalatööstuse hoone kõrvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles