Vanaproua kattis ülbete lindude eest kaitseks pea ämbriga

Kristina Õun
, Reporter
Copy
SILVI JA AINO loodavad, et vareste terror ükskord taas lõpeb.
SILVI JA AINO loodavad, et vareste terror ükskord taas lõpeb. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare Torni tänava elanikud peavad väljas liikuma vihmavarjuga või kaitsma agressiivsete vareste eest pead ämbriga. Seadused kurjadele lindudele liiga teha ei luba. 

“Üks proua pani omale ämbri pähe, et end vareste rünnaku eest kaitsta. Aga vares hüppas ämbri peale ja hakkas seda peksma. Tuleb välja, et nüüd peavadki Kuressaare pensionärid ämbrid pähe panema…” sõnas Saarte Häälele Asta, kes teab rääkida kahe tänava elanike murest.

Asta käib abistamas üht Rohu tänavas elavat vanurit. Torni tänavas elab aga Asta hea tuttav, kes samuti vareseprobleemi olemasolu kinnitab. 

Lapsed saavad sakutada

Agressiivsed varesed on sealkandis täielikult võimust võtnud.

“Minu tuttav kannab iga päev, isegi päikesepaistelise ilma korral, pea kohal vihmavarju. Vares lendab sinna, aga vähemalt ei saa inimese pea vigastada,” rääkis Asta. 

Asta sõnul on olukord võtnud lausa koomilised mõõtmed, kuid probleem on sellegipoolest tõsine, sest inimesed ei julge tõsimeeli enam nina majauksest välja pista. 

Majade taga on vanaprouadel väikesed peenrad, kuid toimetada seal ei anna – isegi ämber ei kaitse.

Vareste jultumus aga kasvab, sest nüüd ajavat nad taga ka Kuressaare ametikooli õpilasi, kes nende võimualal liiguvad.

Eile Torni tänaval oma maja trepikojast väljunud Silvi oli end varese eest kaitsmiseks kilekotiga varustanud. 

“Ründas jah!” kinnitas ta. “Nüüd ka natukese hirmunult tulin välja. Vares tuli otse pähe ja koksas nokaga. Panin bareti pähe ja igaks juhuks võtsin ühe kilekoti ka kaasa, et kui jälle tuleb, siis hakkan sellega vehkima.” 

Teised majaelanikud on tema sõnul enesekaitseks murdnud põõsa küljest oksi, et ülbet lindu eemale tõrjuda. Silvi rääkis, et maja ümbruses hüples ringi vigastatud varesepoeg ning tõenäoliselt on just tema vareste agressiivsuse põhjuseks. 

Asta sõnul on inimesed proovinud vallast abi saada, kuid tulutult – antakse muudkui igasuguseid telefoninumbreid, aga otsest lahendust ei ole kusagilt tulnud.

Sama maja sagedasti külastav Aino lisas, et vald on kevadel küll vareste varasema pesa likvideerinud, ent nüüd on linnud oma elamise üles seadnud ühe lähedalasuva eramaja hoovis kasvava puu otsa ning jätkavad inimeste terroriseerimist. 

Kord nägi Aino pealt, kuidas kaks tüdrukut sõitsid rattaga ning lind lendas ühele neist selga ja hakkas nokaga klohmima. 

“Tüdruk tõmbus seal ratta otsas täiesti kägarasse. Selline olukord oleks võinud ka õnnetusega lõppeda,” märkis Aino. 

Vihaseid linde on naiste sõnul ilmselt kõigest paar tükki, ent see-eest suudavad nad tekitada paksu pahandust. 

“Eile nägin aga, et üks vares tuli, valge saiatükk noka vahel, läks kastis selle kenasti sopaloigust läbi ja sõi isukalt,” rääkis Aino, viidates, et vaatamata lindude tülikale ja agressiivsele käitumisele ilmselt keegi kuskil neid lausa toidab.

Seadus kaitseb kurja lindu

Saaremaa vallavalitsuse keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm ütles, et inimesed on sel teemal ka Kuressaare Linnamajandusega suhelnud. 

“Eelmisel aastal oli sama teema, et agressiivne vares kippus seal valikuliselt inimesi ründama. Tänavu kevadel võttis Linnamajandus vana pesa maha. Paraku ehitas kuri lind uue pesa ja pesitsusajal pesa pealt lindu minema ajada, kinni püüda või siis pesa lõhkuda ei luba looduskaitseseadus.”

Holm lisas, et kui varesepoegade lennuvõimestumise aeg saab mööda, ei ole vald Torni tänavalt kaebusi saanud ja suure tõenäosusega lind ülejäänud aja, kui see paar nädalat aastast, ka agressiivne pole. 

“Linnas majade vahel lindu turvaliselt jahtida on väga-väga keeruline. Jälgime olukorda ja kui vares kedagi füüsiliselt on rünnanud, palume sellest teada anda valla järelevalveteenistusele edasiste meetmete kavandamiseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles