Kuressaare Soojus investeerib tänavu üle miljoni euro

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
AASTA ALGAS TEISITI: Jaanuar ja veebruar olid Paul Leemeti sõnul viimase 20 aasta kõige soojemad ning märtsi ja aprilli soojamüüki mõjutas koroonaviiruse leviku tõttu toimunud hotellide, koolide ja lasteaedade sulgemine.
AASTA ALGAS TEISITI: Jaanuar ja veebruar olid Paul Leemeti sõnul viimase 20 aasta kõige soojemad ning märtsi ja aprilli soojamüüki mõjutas koroonaviiruse leviku tõttu toimunud hotellide, koolide ja lasteaedade sulgemine. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Läinud aasta oli Kuressaare Soojuse jaoks hea aasta, soojafirma teenis kasumit 344 035 eurot.

Kuressaare Soojuse juhatuse liige Paul Leemet peab läinud aastat tulemuste põhjal kordaläinuks. Ta möönis, et soojuse müük oli viimaste aastatega võrreldes küll pisut väiksem, kuid elektrit toodeti ja müüdi sellegi poolest natuke enam. Samuti liitus läinud aastal soojusvõrguga kümme uut tarbijat, varasematel aastatel on olnud kolm-neli liitujat.

Leemeti sõnul müüb Kuressaare Soojus alates läinud sügisest soojust ka Orissaares, Pärsamal ja Leisis. Investeeringute summa oli seejuures möödunud aastal enam kui 600 000 eurot, sellest lõviosa kulus soojustorustike rekonstrueerimiseks. “Suurim investeering oli Orissaare soojusvõrgu osaline uuendamine, seal vahetati välja 900 meetrit betoonkanalites torustikke eelisoleeritud torustiku vastu,” rääkis Leemet.

Läinudaastase kasumi arvelt tehakse soojafirma juhatuse liikme sõnul investeeringuid kaugküttesüsteemi efektiivsemaks ja töökindlamaks muutmiseks. Praegu on teoksil näiteks soojustorustike vahetus Kuressaares Ojassoo tänaval ning Rohu ja Vallimaa tänaval.

Praeguseks on valmis soojustorustik Kaitseliidu uue maja ja Ringtee ärikeskuse varustamiseks soojusenergiaga. “Suve teisel poolel on kavas asendada Salme aleviku amortiseerunud soojustorustik eelisoleeritud torustiku vastu,” avaldas Paul Leemet. Sügiseks paigaldatakse aga Kihelkonna kooli katlamajja senise kivisöekatla asemele pelletikatel.

Valjala kooli ja lasteaia ning Tornimäe kooli ja lasteaia soojusega varustamiseks paigaldatakse aga seniste põlevkiviõli katlamajade asemel maasoojuspumbad. Soojuspumpade paigaldamist ning soojustorustike vahetust Ojassoo, Vallimaa ja Rohu tänaval ning Salmel toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. “Kokku on Kuressaare Soojuse poolt sel aastal kavandatud investeeringute maksumus üle miljoni euro,” kinnitas Leemet.

Tänavune aasta seevastu on alanud teistmoodi. Jaanuar ja veebruar olid viimase kahekümne aasta kõige soojemad kuud ning märtsi ja aprilli soojamüüki mõjutas koroonaviiruse leviku tõttu toimunud hotellide, koolide ja lasteaedade sulgemine. “Elektri hind on võrreldes aastatagusega poole madalam,” tähendas Leemet. “Seega on alust arvata, et see avaldab mõju ka meie majandustulemustele.”

Kõigele lisaks plaanib Kuressaare Soojus hakata tarbijatele pakkuma võimalust vaadata oma soojusenergia tarbimise ajalugu. Leemeti sõnul on see projekt siiski veel täitsa algusjärgus. Samas oleks tarbijatel selle realiseerumisel võimalik jälgida soojuse tarbimist tunni täpsusega. “Praeguseks on kõik Kuressaare ja Orissaare soojatarbijad varustatud kaugloetavate soojusarvestitega, mis võimaldab tarbimisajaloo jälgitavaks muuta,” tõdes Leemet, selgitades, et soojuse tarbimist analüüsides on võimalik võtta meetmeid kokkuhoiuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles