Maasikate 15-eurone kilohind ostjaid ei peleta

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Maasikad.
Maasikad. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Aasta esimesed saaremaised maasikad leiavad kohe ostja, vaatamata üsna krõbedale hinnale. Lähiajal on oodata hinna langemist, kuna saagid tõotavad tulla üsna ilusad. 

Eile veidi pärast kümmet hommikul oli Kuressaare turul veel vaid üks maasikatega kaupleja: vanaproua Kaarmalt. Tema suured ja punased marjad olid pärit kasvuhoonest ning kilohinnaks 15 eurot, mis on selline keskmine hooaja avahind.

Hind hakkavat langema siis, kui maasikakasvatajate põldudelt suuremaid saake hakkab tulema. Maasikaid müünud proua sõnul ostjate vähesuse üle kurta ei saa. Saarte Hääle mõneminutilise turul viibimise ajal ostis punaseid maasikmarju kaks kundet. 

ESIMESED: Evelini jaoks olid eile ostetud maasikad aasta esimesed kodusaare marjad.
ESIMESED: Evelini jaoks olid eile ostetud maasikad aasta esimesed kodusaare marjad. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Maasikaid ostnud Evelin tunnistas, et tema jaoks on need selle aasta esimesed saaremaised maasikad. Ta nõustus, et hind on üsna krõbe, aga mida sa teed, kui isu peale tuleb. “Ma kohe tahtsin neid,” naeris naine, kes südasuvel saab maasikaid oma peenralt ja turult ostmas ei käi. 

“Mul on poeg, temale ostan,” ütles marju ostnud vanaproua. Suvel saab ta maasikaid õepoja kaudu ning tema ülesanne on vaid toormoosi teha. Vanakooli kombe kohaselt keedetav tervete marjadega siirupine moos rikkuvat proua sõnul maasika pärismaitse ära. 

Maasikakasvatajate saagid on veel nii väikesed, et kõik läheb kohe müügiks. Saaremaa Viljade kasvataja Taavi Põld ütles, et tema käis turul eile varahommikul ja müüs samuti 15 eurot kilo. 20 kilole marjadele ostjate leidmiseks kulus 45 minutit. 

Mustavärava talu maasikakasvataja Merike Ilvesti sõnul on temal ostjad olemas ja müüb maasikaid kodust, hinnaks küsib ta 14 eurot kilost. 

Mitmed maasikakasvajad ütlesid Saarte Häälele, et tõotab tulla normaalse saagiga aasta. Maikuu külmad tegid küll veidi liiga, kuid hilisemad soojemad ilmad ja mõningane vihm andsid maasikate kosumisele vaid hoogu juurde. 

Maasika esimene hind kõigub aastati mõne euro võrra. Eelmisel aastal müüdi esimesed marjakilod 12 euroga ning turule tuldi siis, kui hinnaks oli 10 eurot. Üle-eelmisel aastal oli aga hooaja avahinnaks samuti 15 eurot. Hind sõltub kevade soojusest, esimeste maasikate kogustest ja nõudlusest. 

Mandril on esimesed maasikad maksnud sel aastal isegi ligi 20 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles