Küüditamise ohvrite mälestamine toimus väga väikses ringis

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Kudjape kalmistul mälestusmärgi jalamile asetasid pärjad  (fotol vasakult) abivallavanem Helle Kahm, Memento juht Jaen Teär ja Kaitseliidu esindaja Tõnu Veldre.
Kudjape kalmistul mälestusmärgi jalamile asetasid pärjad (fotol vasakult) abivallavanem Helle Kahm, Memento juht Jaen Teär ja Kaitseliidu esindaja Tõnu Veldre. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Pühapäevasel leinapäeval Kudjape kalmistul toimunud küüditamisohvrite mälestamisüritus oli vastavalt olukorrale väga väikesearvuline. Kuna elusolevad küüditamisohvrid on eakad inimesed ja seega koroonaviiruse riskirühma kuulujad, tavapärast rahvast kalmistule sõidutavat bussi ei tellitud.  Pärjad asetasid Kudjape kalmistul mälestusmärgi jalamile (fotol vasakult) abivallavanem Helle Kahm, Memento juht Jaen Teär ja Kaitseliidu esindaja Tõnu Veldre. Kohal oli üks küüditatu – Tõnu Priske. 

14. juunil 1941 toimunud suurküüditamise aastapäeval mälestatakse tavapäraselt kõikide repressioonide ohvreid. Kokku represseeriti Saaremaal erinevatel aegadel üle 7000 saarlase. Tavaliselt on külastatud ka Roomassaare sadamas asuvat mälestusmärki ja sõidetud Jaagarahu sadamasse, kust juuniküüditatud laevaga mandrile viidi ja sealt loomavagunites Siberisse saadeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles