Tuulepargi arendajad soovivad kaasta Saaremaa kogukonda (1)

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Ekspertide hinnangul ulatub 700-megavatise projekti investeering 1,5 miljardi euroni.
Ekspertide hinnangul ulatub 700-megavatise projekti investeering 1,5 miljardi euroni. Foto: MORRIS MAC MATZEN/REUTERS

Saaremaa läänerannikule sajakonna tuulikuga 1,2 gigavatist tuuleparki kavandav Saare Wind Energy näeb arendusega seoses Saaremaal mitmeid koostöövõimalusi.

Ettevõtte osanikud Guido Kartau ja Veiko Väli kohtusid esmaspäeval Saaremaa ettevõtjate ja vallavalitsuse esindajatega ning tutvustasid nii arenduse hetkeseisu kui võimalikke koostöövariante tulevikus.

Guido Kartau ütles Saarte Häälele, et formaalselt pole Saaremaa vallal arendusega otseselt mingit seost, kuna mereala hoonestusõiguse annab vabariigi valitsus, veega seotud load aga keskkonnaamet. „Aga me leiame, et tuleb siiski ka saarlastega rääkida. Ja meie sõnum on, et tuulepark tuleks teha nii, et sellest oleks võimalikult palju kasu ka Saaremaale ja saarlastele,“ sõnas ta.

Ühe võimalusena saaks tuulepark näiteks pakkuda elektritoidet juhuks, kui mingil põhjusel mandrilt voolu ei saa. Suure kaabli külge saaks piltlikult öeldes rajada stepsli väiksema kaabli jaoks. „See oleks odavam kui mõni muu alternatiiv,“ sõnas Kartau.

Tuuleparki on tulevikus vaja ka hooldada ja teenindada, selleks kasutatakse laevu, mis omakorda peaks väljuma mõnest sadamast. Mõistlik oleks seda korraldada Saaremaalt. Ühel hetkel on vaja ka inimesi, kes tuulepargi teeninduskeskuses töötavad. Kartau sõnul võiks kaaluda kohaliku merenduskeskuse baasil mingite spetsialistide koolitamist.

Praegu on algatatud meretuulepargile, millel muuseas pole veel nime, keskkonnamõju hindamine. Kartau sõnul võiks park tööle hakata umbes seitsme aasta pärast.

Saare Wind Energyl on tuulepargi ehituseks sõlmitud leping Hollandi mereehitusfirmaga Van Oord. Saja tuulikuga parki kavandatakse Saaremaa rannikust 10–27 kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles