Mustjala festivali kontserdid pakuvad muusikaelamusi üle terve Saaremaa

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Mustjala festivali avakontserdil kõlab juubilar Arvo Pärdi looming.
Mustjala festivali avakontserdil kõlab juubilar Arvo Pärdi looming. Foto: Eric Marinitsch

Mustjala festival tuleb tänavu koostöös festivalidega Klaaspärlimäng ja Orient, mistõttu kümne päeva jooksul saab eri paikades nautida muusikat klassikast džässini, kandle-barokist taiko-trummideni.

14. kuni 25. juulini toimuva muusikaürituse kontserte saab kuulata Mustjalas, Ninasel, Pangal, Kuressaares, Orissaares, Triigis, Kärlal, Kihelkonnal. Laupäeval 18. juulil on huvilised oodatud Tagaranna külasse teisele kirjandus- ja külapäevale, kus esinevad kirjanik Tõnu Õnnepalu ja kitarrist Heiki Mätlik.

Festivali avaüritusel Ninase rannakaitsepatareis tuleb 14. juulil esitamisele tänavu 85. sünnipäeva tähistava Arvo Pärdi ja Modest Mussorgski looming, 15. juulil kõlavad Lauretiuse kirikus Beethoveni klaverisonaadid. Tähelepanuväärne on sealjuures asjolu, et kirikusse tuuakse Tšehhimaalt kolm ajaloolist haamerklaverit, just nimelt nende kolme klaveri koopiad, millel Beethoven oma sonaadid komponeeris. 16. juulil saab aga kirikus kuulata vanamuusikaansamblit Hortus Musicus.

Põnevaks kujuneb kindlasti 16. juulil kandle-barokk Kuressaare kuursaalis Anna-Liisa Elleri ja Hedi Viisma esituses. Sel sajandil on esile kerkinud uus kromaatilise kandle virtuooside põlvkond, kes on oma hariduse või täiendhariduse saanud Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal. Nende jaoks pole kannel rahvapill ega eksperimentaalne või koloriitne „lisand“ avangard-muusikas. Kannel seisab võrdväärsena kõrvuti klaveri, klavessiini, oreli, harfi või mis tahes muu klassikalises muusikas kasutatava pilliga. Baroki alal on suurimad virtuoosid Anna-Liisa Eller ja Hedi Viisma, kellest viimane on siinmail ehk vähem tuntud, kuna ei ela Eestis. Kavas Byrd, Händel, Bach, Rameau.

17. juulil on Kuressaare Laurentiuse kirikus Kolme Peetri kontsert, kavas Tšaikovski, Vasks, Vähi. 18. juulil kõlavad Mustjala Anna kirikus viiul, klaver ja tšello, kavas Haydn, Vasks, Mendelssohn. Islandi sümfooniaorkestri kontsertmeister viiuldaja Sigrun Edvaldsdottir mängib Antonio Stradivari viiulil. Kuressaare lossi kapiitlisaalis saab aga kuulata vene kirikulaulu, Triigi Filharmoonias ehedat Jaapani trummi-showd.

19. juulil esineb Panga pangal Kuressaare linnaorkester ja Kuressaare muusikakoolis saab kuulata viiulit, klaverit ja tšellot, kavas Haydn, Vasks, Mendelssohn. 21.- 23. juulini saab Kihelkonna kirikus, Orissaare ja Kärla rahvamajas nautida klassikalist muusikat, 25. juulil Kuressaare kultuurikeskuses aga Itaalia artistide esituses Verdi, Donizetti, Puccini ooperiaariaid. Festivali lõpetab Siim Aimla kvarteti ja Teele Viira džässkontsert Saaremaa sadamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles