Läti president Saaremaal: järgmine kord tulen juba laevaga (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
KERSTI KALJULAID JA EGILS LEVITS jalutasid mööda Lossi tänavat Castello restorani.
KERSTI KALJULAID JA EGILS LEVITS jalutasid mööda Lossi tänavat Castello restorani. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaares Eesti presidendi Kersti Kaljulaidiga kohtunud Läti riigipea Egils Levits ütles, et Läti ja Saaremaa vahelise laevaliini taasavamine oleks suurepärane.

Presidentide eilsel pressikonverentsil märkis Kersti Kaljulaid naljatamisi, et kui laevaliin Saaremaa ja Läti vahel taasavatakse, paneb tema kolleegi visiiti oodates suitsuahju küdema. 

Läti riigipea Egils Levits lisas aga, et nii temal kui ka president Kaljulaidil on elukoht mere ääres: Eesti presidendil Saaremaal ja Läti riigipeal Irbe väina ääres Kuramaal, kust Saaremaa lausa kiviga visata. "Muidugi oleks see (laevaliini taasavamine – R. V.) absoluutselt suurepärane," kinnitas Läti president. Ta avaldas lootust, et see võiks juhtuda juba järgmisel aastal. "Loodan siis tulla juba laevaga," ütles Egils Levits. Eesti riigipea lubas sel juhul teha vastuvisiidi samuti laevaga. 

Pressikonverentsil tõdesid mõlemad presidendid, et lätlaste jaoks on Saaremaa alati olnud armastatud sihtkoht. "Kutsun kõiki lätlasi meie armast saart külastama," märkis Kaljulaid. 

Presidentide tänavuse kohtumispaiga valik oli suuresti sümboolne, saatmaks sõnumit, et Saaremaa on turistide vastuvõtmiseks taas valmis. 

"Saaremaa on valmis," kinnitas ka Läti riigipea, kellele see oli esimene välisvisiit pärast COVID-19 pandeemiast tingitud liikumispiiranguid. 

Kohtumine algas hommikul tervitustseremooniaga keskväljakul, mille järel joodi koos vallavanem Mikk Tuisu ja volikogu esimehe Tiiu Aroga hommikukohvi Mosaiigis. Seejärel toimus kohtumine, anti pressikonverents ja istutati lossiparki puu. Pärastlõunal külastati Kaali meteoriidikraatrit. 

Riikide delegatsioonide kohtumistel toonitati, et kevadine kriis tõi esile naabrite hea koostöö. "Koostöö on keerulise kriisi lahendamisel võtmeküsimus ning meie riikide vaheline koostöö on viimastel kuudel olnud väga tihe ja tulemusrikas, seda nii inimeste kodumaale toomises kui ka pidevas infovahetuses ja tegevuste koordineerimises," tõdes president Kaljulaid. 

Kolmik-kohtumise lõhkusid erimeelsused 

Algselt pidid kohtumisel Kuressaares osalema kolme Balti riigi presidendid. Viimasel hetkel otsustas Leedu president Gitanas Nausėda siseriiklikel põhjustel koju jääda. 

Elektrikaubanduse temaatika puudutab erimeelsusi seoses Astravetsi tuumajaama rajamisega Valgevenes ning seal toodetava elektri tarbimisega, millele leedulased selgelt vastu on. Teised riigid nii ühest seisukohta võtnud pole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles