Haigekassa ootab naisi taas sõeluuringule

Saarte Hääl
Copy
AS-i Mammograaf mammogriaafiatreiler paikneb Sõle tänaval Pelgulinna sünnitusmaja ees.
AS-i Mammograaf mammogriaafiatreiler paikneb Sõle tänaval Pelgulinna sünnitusmaja ees. Foto: Karl Kirs / Haigekassa

Sel kevadel riigis kehtinud eriolukorra järel ootab haigekassa naisi taas rinnavähi sõeluuringule. Mammograafiabuss saabub Saaremaale augustis. 

Tänavu kutsub haigekassa rinnavähi sõeluuringule 50-69-aastaseid ravikindlustatud naisi, kes on sündinud aastatel 1953, 1954, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968 ja 1970. Uuring on ravikindlustatud naistele tasuta.

Sihtrühma kuuluvatele naistele saadab vähi sõeluuringute register läbi rahvastikuregistri e-postile nimelise kutse. Kui e-posti aadress puudub, siis saadetakse paberkutse rahvastikuregistris märgitud aadressile (oma kontaktandmete õigsust rahvastikuregistris saab kontrollida läbi riigiportaali aadressil www.eesti.ee). Kutsele on märgitud kõikide uuringuid tegevate raviasutuste kontaktid. Saatekiri sõeluuringule on leitav patsiendiportaalist www.digilugu.ee.

Uuringus osalemiseks ei pea jääma kutset ootama. Kelle sünniaeg kuulub tänavu uuringule oodatavate naiste sünniaastate loendisse, sel tuleb helistada endale sobivasse tervishoiuasutusse. Kuressaare haiglas rinnavähi sõeluuringut ei tehta, küll aga saab uuringule minna mandrile või külastada Saaremaale saabuvat mammograafiabussi. Mammograafiabuss peatub Kuressaare haigla ees 17. augustist 2. oktoobrini. Sinna uuringule registreerimiseks tuleb helistada telefoninumbril 627 4470.

Rinnauuringule saab minna ka sõeluuringu väliselt ning selleks ei pea kuuluma sõeluuringu sihtrühma. Uuringule pääsemiseks tuleb pöörduda pere- või naistearsti poole, kes kontrollib patsiendi tervist ja vajadusel suunab rinnauuringule. Rinnakabinetti Ida-Tallinna Keskhaiglas või Põhja-Eesti Regionaalhaiglas saab pöörduda ka saatekirjata.

Sõeluuringu käigus kasutatakse rinnanäärme radioloogilist uuringut ehk mammograafiat, mis on tervisele ohutu. Rinnavähi varajane avastamine ülioluline, kuna võimaldab alustada ravi õigeaegselt ning haigust on võimalik edukamalt ravida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles