Kaupluste päikesejaamad katavad 15% elektrikulust

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Päikesepargid katusel on järjest levinumad: Orissaare Konsumi katusel on samuti päikesepark.
Päikesepargid katusel on järjest levinumad: Orissaare Konsumi katusel on samuti päikesepark. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa tarbijate ühistu paigaldab koostöös Eesti Energiaga 13 kauplusele päikesejaamad, mis aitavad katta ettevõtte energiavajadust. 

Aastas tarbib ühistu üle 6,4 MWh elektrienergiat, millisest kogusest loodab tulevikus kuni 15% toota oma kaupluste katustele paigaldatavate päikesejaamadega, ütles ühistu juhatuse esimees Kalle Koov.

Kalle Koov
Kalle Koov Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Hetkel on jaamad valmis toodangut andma Orissaare Konsumil ja Mustjala kauplusel, lõpetamisel on Tooma Konsumi ja Rehemäe tootmiskompleksid. Sel nädalal alustati paigaldustega ka Ranna ja Valjala kauplusel. Tööd peavad olema lõpetatud ja jaamad päikesest toodetud elektrit müüma hiljemalt augusti lõpus.

Rajatavate jaamade võimsus jääb olenevalt kaupluse katusepinnast ja tarbitavast elektrienergiast vahemikku 20–50 kW. 13 päikeseelektrijaama koguvõimsus on 603 kW ja eeldatav aastane tootlikkus 600 000 kWh. Investeeringu tasuvusperioodiks arvestab ettevõte kuni seitse aastat.

Koov tõdes, et jaamade rajamise protsess on üksjagu pikk, hõlmates projekteerimist, projekti kooskõlastusi, ehitusloa taotlust ja -luba, paigaldust, häälestust, kaugloetavuse rakendust, kasutusluba ja võrgulepingu vormistamist. “Pahatihti ei kulge kõik nii nobedasti, kui me tahaksime,” nentis ta.

Päikesejaamad paigaldab kauplustele Eesti Energia AS. Koov ütles, et pakkujaid oli mitmeid, kuid Eesti Energia kasuks otsustamisel sai hinna ja projekti põhjalikkuse kõrval määravaks ka suurettevõtte tuntus, sajandipikkune kogemus elektri tootmisel, ülekandel ning taastuvenergiate kasutuselevõtul.

Eesti Energia energiatoodete juhi Sten Aani sõnul on järjest rohkem ettevõtteid läinud taastuvenergia-usku ning hakanud ise päikesepaneelide abil elektrit tootma. “Kliendi jaoks kujuneb päikesest toodetud elektri hind soodsamaks kui võrgust ostetav elekter, sest päikeseelektrile võrgutasu ei lisandu,” rääkis ta ja lisas, et paneelide paigaldamise vastu on huvi üles näidanud ka teised tarbijate ühistud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles