TERVIS ⟩ Beebi ülekuumenemiseks pole palju aega vaja

Kristina Õun
, Reporter
Copy
VIHMAGA OMA KAITSE: Praegu, mil ülearust sooja pole ja pigem kipub aeg-ajalt sadama, on Ainarile ja Kerlile abiks vankri vihmakile. Sel on vankriava kenasti avatud.
VIHMAGA OMA KAITSE: Praegu, mil ülearust sooja pole ja pigem kipub aeg-ajalt sadama, on Ainarile ja Kerlile abiks vankri vihmakile. Sel on vankriava kenasti avatud. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Lapsevanemad kipuvad katma vankriava rätiku või tekiga, et beebit päikese eest kaitsta, teadmata, et suvesoojaga ei tohiks vankrit mingil juhul kinni katta. Vankrisse tekib nõnda kiiresti "saun", kus kõrge temperatuur on lapsele ohtlik.

Eestis on olnud juhtumeid, kus vanemad on palava ilmaga vankrile ette sättinud vihmakile, et vankrit pleekimise eest kaitsta, adumata, et selle tagajärjel tekib vankris saunaefekt. Kuigi vankri kinnikatmise taga on õilis soov last otsese päikesevalguse eest kaitsta, võib imik kaetud vankris väga kiirelt üle kuumeneda ning tagajärjed on fataalsed. Vankris tekib nn termoseefekt – õhu liikumine on seal häiritud ning beebi võib hingamise lõpetada. Samuti on last kaetud vankris keerulisem jälgida.

Üks Rootsi ajaleht tegi hiljuti katse ning jättis lapsevankri kuuma ilmaga paariks tunniks päikese kätte. Kui katmata vankris tõusis temperatuur 22 kraadini, siis isegi pooleks tunniks ava ette õhukese räti asetamine kergitas temperatuuri seal 34 kraadi peale. Tunni ajaga oli kaetud vankris 40 soojakraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles