JÄRELHÜÜE ⟩ Rein Rooväli

Saarte Hääl
Copy
Rein Rooväli
Rein Rooväli Foto: Saarte Hääle arhiiv

1934 – 2020

Esmaspäeval lahkus 87. eluaastal taevastele radadele kolmkümmend aastat (1965–1995) Saaremaa rahvateatrit peanäitejuhina juhtinud Rein Rooväli. Koduteatris 30 näitemängu lavastanud lavastaja- ja näitlejahingega Rein Rooväli nautis teatritööd.

Möödunud aasta märtsis vahetult enne oma 85. sünnipäeva antud intervjuus Saarte Häälele hindas pikaaegse kogemusega teatrimees Saaremaa rahvateatri kuldajastuks eelmise sajandi kuue-, seitsme-, kaheksa- ja üheksakümnendaid aastaid. 

Saaremaa teatri grand old man tundis heameelt, et Saaremaa teatri näitlejail õnnestus külakosti viia paljudesse paikadesse mandrimaalegi. Igasuvised ringreisid liitsid näiteseltskonda. Harrastusteatrite ülevaatustel võitsid Saaremaa rahvateatri näitlejad ja lavastajad hulgaliselt auhindu. Teatrijuhi sõnul tõi tunnustuse meeskonnatöö. Oskar Lutsu “Tagahoovis”, mille  Rooväli lavastas 1974. aastal, oli lahkunule üks meeldejäävamaid lavastusi, kus näitlejate meisterlik mäng meelitas publikult välja suure aplausi. Tunnustust jagati Saaremaa teatrile Roovälja lavastatud Remarque`i “Lõpp-peatuse”, Gandoni “Kolme Margarita” ja paljude teiste lavatükkide eest. 

Rein Roovälja initsiatiivil ellu kutsutud teatri õppestuudio programm oli väga põhjalik. Eesmärgiks seati koolitada teatrile järelkasvu. 

Oma rikkalikust kogemustepagasist jagas ta meeleldi nõuandeid nüüdseile  teatritegijaile. Teatri 55. sünnipäeval (2018) tõdes endine peanäitejuht, et on vaja rohkem noortele pühenduda, seda nii liikmeskonna kui repertuaari osas. 

Rahvateatri asutajaliige ja teatris oma elutöö teinud Rooväli jäi elu lõpuni optimistiks, öeldes, et küllap jagub peagi ka Kuressaares harrastusnäitlejaile tegevusruumi, et Saaremaa teater saab madalaseisust üle ning tõuseb taas laineharjale.

Mitu Rein Roovälja käe all valminud lavastust nagu “Pühapäev on tore päev”, “Esmaspäev on hirmus päev”, “Kolm Margaritat” ja “Soolane suudlus” jõudsid Eesti televisioonis salvestatuna teleekraani kaudu tuhandete televaatajateni.   

Südikat teatrijuhti Rein Roovälja mälestavad ja avaldavad kaastunnet lahkunu lähedastele kunagise Saaremaa rahvateatri näitlejad ja lavastajad 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles