Muhu Liha avas lihatööstuse

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Muhu Liha tootevalik.
Muhu Liha tootevalik. Foto: Tiit Efert

Tulundusühistu Muhu Liha avas eile Nõmmküla endises klubihoones pidulikult lihatööstuse, mis samas paigas juba paar kuud tegutsenud on.

Lihatööstuse tootmisprotsessi juht Keidi Tammik ütles, et uutesse ruumidesse koliti lihatööstus Liiva keskuse keldriruumist, kus pinda nappis.

Lihatööstus valmistab lambalihast ja veiselihast tooteid. Lambaliha pärineb Muhus ja Saaremaal kasvanud lammastelt, aga ka mandrilt, sest alati ei jätku siin loomi. Veiseliha pärineb eranditult Muhust ja Saaremaalt ja seda pakutakse vaid suvehooajal.

Värskest lihast toodete kõrval pakub tööstus ka marineeritud liha ja suitsulihatooteid, mis aga praegu lastakse valmistada mandril. Tulevikus lubab Muhu lihatööstus hakata suitsuvorsti ja suitsuliha ise valmistama.

Ettevõte turustab oma toodangut nii Saaremaa kui mandri kaubanduskeskustes kui ka väikesemates poodides. Tööstuse klientide hulgas leidub ka eraisikuid ja restorane. Maxima kett kasutab muhulaste tööstuse lambaliha valmistoitude tegemiseks.

Tammiku sõnul töötlevad nad suvel üle kolme tonni liha kuus, sügisel toomismahud oluliselt langevad. Nõmmküla endisest klubihoonest on lihatööstuse käsutuses umbes pool, ülejäänud osasse oodatakse tulevikus Muhu pruulikoda. Koos juhatajaga annab lihatööstus teenistust neljale inimesele.      

Muhu lihaühistu poolt Soonda külla plaanitud tapamaja ehitamine seisab Tammiku sõnul investori taga. Paar aastat tagasi tehtud hinnakalkulatsiooni kohaselt maksab tapamaja ehitus 1,7 miljonit eurot, millist summat praeguseks kokku saada pole õnnestunud.

Muhu Liha tulundusühistu koondab Muhu saare lamba- ja veisekasvatajaid ning jahimehi. Ühistu eesmärk on pakkuda Eestimaa niitudel kasvanud lammaste ja veiste liha. Eelmisel kahel aastal määras PRIA Muhu Liha tulundusühistule kokku 718 106 eurot toetust, mis on ette nähtud põhiliselt toodete turustamiseks ja investeerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles