Memento mälestas lossihoovis hukatuid

Tõnu Veldre
Copy
Saaremaa Memento juhatuse liige Rein Väli
Saaremaa Memento juhatuse liige Rein Väli Foto: Tõnu Veldre/Saarte Hääl

Neljapäeval kogunes Kuressaare lossihoovi poolsada inimest, et ühiselt mälestada neid 90 saarlast, kes kaotasid seal elu 1941. aasta suvel.

Tihti eelnes mahalaskmisele ränk piinamine. Mitmete lossihoovist leitud laipade käed olid okastraadiga kinni seotud ning kõiki tapetuid ei suudetudki tuvastada.

Saaremaa Memento juht Jaen Teär selgitas, et kuna kevadise haiguspuhangu tõttu ei saadud küüditamiste aastapäevi tähistada, tehti seda nüüd tagantjärele. "Et septembri teisele nädalavahetusele planeeritud Mälupäeva toimumine ei ole kindel, pidasime juba ette meeles ka neid Sõrvemaalt sõja jalust viidud inimesi, kes enam kodusaarele tagasi ei pöördunud," ütles ta. 

Sõna said Tiit Köster, Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk ja Memento endine juht Rein Väli. Mitmed kõnelejad tundsid muret selle pärast, et kord korralt jääb sellistest mälestusüritustest osavõtjaid vähemaks. Kurjus ei ole aga maailmast kusagile kadunud.

Kurva sündmuse ajaloolist külge tutvustas ajaloolane Endel Püüa. Tema ettekandest selgus, et 1941. aastaks olid lossivallid ja osa pargist piiratud okastraataiaga, mida valvasid tunnimehed. Kindluses hoidis punavägi oma varustust, praeguse laululava kohal oli kütuseladu ning kõrvalhoonetes staabid ja muud ametiruumid. 

Lahkunutele pidas hingepalve Saarte praost Anti Toplaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles