Lahkus maailma vanim saarlane Marta Kivi

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Marta Kivi
Marta Kivi Foto: Erakogu

Pühapäeval lahkus igavikku 108-aastane saarlane Marta Kivi, kauane Tornimäe kooli õpetaja.

“Ema jäi pea elu lõpuni aktiivseks ja krapsakaks,” ütles Marta poeg Jüri Kivi, kelle juures Kohilas vanim saarlane elas. Poja sõnul sai ema endaga hakkama, lahendas ristsõnu ja liikus ratastooliga ringi. 

“Ema kukkus ratastooliga 14. augustil, aga tahtis seejärel ikka ringi liikuda,” rääkis Jüri Kivi. “Pärast teist kukkumist 17. augustil ta seda enam teha ei saanud.”

Oma viimased elupäevad veetis Marta Kivi Rapla haiglas, kus ta pühapäeva pärastlõunal suri.

“Kahjuks ei saanud me ema viimastel päevadel tema juures olla, kuna praegu pole haiglate külastamine viiruseohu tõttu lubatud,” lausus poeg Jüri.  

“Sada kaheksa ja pool aastat – see on pikk elu,” ütles Marta Kivi vennatütar Tiiu Aro. Tema sõnul oli tädi Marta terase vaimu ja hea mäluga elu lõpuni. 

“Marta oli oma kõrges eas kõigega kursis, kuulas uudiseid, luges Saaremaa ajalehti ja lahendas ristsõnu,” rääkis Marta Kivi kauase töökoha, Tornimäe kooli direktor Raili Nõgu. “Minu jaoks oli suur au Martaga kohtuda, õppisin temalt palju,” lausus Nõgu. 

Viimati kohtusid Tiiu Aro ja Raili Nõgu Marta Kiviga tänavu veebruaris, mil mõlemad teda Kohilas sünnipäeva puhul õnnitlemas käisid. Vanima saarlase 108. sünnipäevast kirjutas ka Saarte Hääl. 

Marta Kivi ärasaatmine toimub Tallinnas Pärnamäel. Urni tema tuhaga toob pere aga Saaremaale ja sängitab Tornimäe uuele kalmistule. 

Marta Kivil oli üks laps, kaks lapselast ja viis lapselapselast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles