Naiskodukaitse avab Paldiskis Rita Loeli auks mälestuspingi

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Rita Loel
Rita Loel Foto: Saarte Hääl

Naiskodukaitse Paldiski jaoskond tähistab täna aastapäeva Harju ringkonna ja Paldiski jaoskonna taasasutaja Rita Loeli nimelise mälestuspingi ja näituse avamisega.

Toimumas on justkui Naiskodukaitse nädal. 2. septembril tähistas Naiskodukaitse 93. aastapäeva, 4. septembril saavad naiskodukaitsjad kokku Paldiski linnas, et meenutada Harju ringkonna taasloojat, entusiastlikku sädeinimest Rita Loeli, kes töötas ühtlasi ka Saarte Hääle ajakirjanikuna, ning avada tema nimeline mälestuspink ja näitus.

Rita Loelil on oluline roll Naiskodukaitse lähiajaloos. Rita oli algataja ja eestvedaja, kes tegutses Kennedy lause „Ära küsi, mida riik saab sinu heaks teha, vaid küsi, mida sina saad teha oma riigi heaks“ järgi, mida talle ka teistele tsiteerida meeldis. Rita energilist tegutsemist tuuakse tänagi teistele naiskodukaitsjatele eeskujuks.

Kui 1994. aastal taasloodi Rita eestvedamisel Naiskodukaitse ringkond Saaremaal, siis 1996. aastal Paldiskis tegutsedes kutsus Rita Loel kokku siinsed naised, et taasluua organisatsioon ka Harjumaal. Paldiski jaoskond taasasutati Harjumaal esimesena 24. aastat tagasi. Rita Loel oli nii Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna esimene esinaine kui ka hiljem Harju ringkonna esimene esinaine. Ta on algatanud mitmeid ettevõtmisi, millest on välja kujunenud pikaaegsed traditsioonid.

„Hindan väga kõrgelt ajalugu, sest sealt saavad meie teadmised ja väärtused vundamendi, millele meil on võimalik luua uus platvorm tulevikutegijatele,“ sõnas Naiskodukaitse Harju ringkonna esinaine Elbe Lumiste. „Tunnen, et Harju naiskodukaitsjad said Rita näol hindamatu kingituse ja mul on hea meel, et Paldiski jaoskond algatas selle eest tänuks mälestuspingi loomise,” jätkas Lumiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles