Saaremaa köögiviljatalud saavad korralikku saaki

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
LILLE EEST: Ebahariliku välimusega lehtkapsast jagab Aarne Põri kevaditi külanaistele peenardele istutamiseks.
LILLE EEST: Ebahariliku välimusega lehtkapsast jagab Aarne Põri kevaditi külanaistele peenardele istutamiseks. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa köögiviljapõllud annavad sel sügisel korralikku saaki, jääb üle vaid loota, et ilm soosib ka saagikoristust. 

Maakonna kõige mitmekesisema valikuga köögiviljakasvataja Rautsi talu peremehe Aarne Põri sõnul tänavu saagi üle vinguda ei saa. Aasta algas keeruliselt, sest lumeta talve otsa tuli niiske kevad, mis nõudis põllumehelt enne külvi korralikku eeltööd. Liigniiskuse nahka läks nii mõnigi tänavune kartulisaak.

Põri rõõmustab, et nende talus esmakordselt maha pandud keskvalmiv sort 'Albertiine' läks ostjatele väga hästi peale. "Rahvas võttis selle ülihästi omaks," lausus talunik. Kõige hinnatum omamaine  kartulisort on jätkuvalt küll 'Jõgeva kollane', kuid selle maiuse viljelemist Rautsi talu endale majanduslikult lubada ei saa. 'Jõgeva kollase' saagikus ja haiguskindlus jäävad uutele sortidele selleks liiga palju alla.

Lisaks mitut värvi porganditele ja peetidele kasvavad Rautsi põldudel ka pastinaak ja eksootilise välimusega lehtkapsas. Kolmandat aastat mahapandud lehtkapsast kasvatab talu sel aastal võimalikult mahedana. Vaovahede trimmimine annab taimele rohkem päikesevalgust ja taimed näevad tänutäheks hulga ilusamad välja. Hektari kohta annab lehtkapsas 10 000 eurot tulu, kuid selle kultuuri kasumlikkust pärsib käsitsitöö suur maht. Lehtkapsast peab oskama kasvatada, muidu pistavad ussikesed selle nahka. Eksootilise välimuse tõttu sobib see edukalt ilutaimeks: külanaised viivad neid endale kevadel peenra peale.

Rautsi talus kasvab kartulit ja köögivilja kokku 30 hektaril ja sellega asi praegu ka piirdub. "Parandame kvaliteeti ja saagikust," valgustas Põri. Milliseks kujuneb tänavune kartuli- ja köögiviljasaak lõplikult, sõltub suuresti sademete hulgast hiliste sortide koristamise ajal. Saaginumber võib väheneda, kui haigused saagi säilivust mõjutama hakkavad. 

Saaremaa suurima külvipinnaga köögiviljakasvataja Guido Lindmäe loodab talvekartuli koristamisega algust teha järgmisel nädalal. Seni pole vihmahood põllule minekut soosinud. 

Kartulivõtul kasutab Lindmäe kohalikku tööjõudu, kes loodetavasti alt ei vea. Kapsakoristuseks loodab ta kohale tuua ukrainlased, kelle viisasid praegu vormistatakse. "Nendel on tööload olemas, aga viisadega pidi Kiievis pikalt minema," märkis köögiviljakasvataja.  

Lindmäe kasvatab kartulit  ja juurikaid kokku ligi poolesajal hektaril. Aastaid on visa saarlane suutnud pinnal püsida, vaatamata Poolast ja Lätist tulevale üliodavale kaubale. Selgi sügisel pidavat lõunanaabritel valitsema ületootmine, seega ei lähe turuvõitluses mitte grammigi kergemaks. 

Saaremaa tootja saab avatud turu konkurentsis loota vaid tarbija patriotismile ja paremale maitsele. "Mul on selline tunne, et meie oma kartul on  parema maitsega ja me saame natuke rohkem hinda küsida," sõnas Lindmäe. Samas leidub piisavalt ka sellist kohalikku rahvast, kes paneb toidukorvi ainult väga odavat kaupa, sõltumata maitsest. Odavaid põllusaadusi toodetakse Lindmäe sõnul ainult kõrget saagikust taga ajades. "Kõik keemia, mida on vähegi kasutada lubatud, see ka ära pannakse. Siis on saak suur ja saab seda odavalt müüa. Ketipoodide odav lahtine kartul kipub selline kaup olema," rääkis Guido Lindmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles