Akvarellist Siiri Talli teoste peategelane on loodus

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Akvarellvärvid. Foto on illustreeriv.
Akvarellvärvid. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

"Kui looduses vaikselt ja piisavalt kaua istud, siis hakkab ta sinuga kõnelema. Tekib dialoog ja piltidesse tuleb elu," ütles täna Kuressaare raekojas akvarellinäituse avav kunstnik Siiri Tall.

Siiri Tall
Siiri Tall Foto: Erakogu

Nelja aastakümne eest suvesaarlaseks saanud Tall on viimased kümme aastat olnud juba täiskohaga saarlane. Ja kunstnikuna täitub täna üks tema unistus – oma töid raekojas eksponeerida. Näitusega "Kummardus peaaegu kadunud maailmale" tahab Mustjala kandis elav kunstnik juhtida tähelepanu loodusele, mis teismeeast alates on olnud pea eranditult kogu tema loomingu aines. 

"Minult on küsitud, miks ma inimesi ei maali. Arvan, et inimene on ennast niigi ületähtsustanud, valdavalt on loodus temale ressurss, mitte elu. Kaasaja kunstis kaldub loodus olema pigem taust inimesele, mitte peategelane. Minu jaoks on loodus peategelane, oma loomulikkuses ja ilus," selgitas Tall.

Tänapäeva kunst kipub Talli sõnul olema pigem "suur ja räige". "Mina olen vastupidi tagasihoidlik, delikaatne, looduslik," rääkis ta Kadi raadio saates "Keskpäev". Tall maalib otse looduses, aga ka stuudios. Sel juhul üksnes vaateid, mida on ise näinud ja fotografeerinud. "Ja tuleb kohe teha. Mitte oodata nädalaid, vaid sama hingetõmbega, mille loodusest said. Siis tuleb ta päris ehe," lausus ta. Kunstnik lisas, et maalimiseks sobivaimad on sügis ja kevad – üleminekuaastaajad, kuna siis on valgus parem.

Kümne aasta eest avastas Tall Dionysose kunstiks nimetatud stiili ehk veiniga maalimise. Mitmekülgsete huvidega kunstniku üheks kireks on ka autentsete rahvuslike ja ajalooliste nukkude meisterdamine. Osa neist on eksponeeritud Tartu nukumuuseumi püsiekspositsioonis, osa Loona mõisas.

Näitus " Kummardus peaaegu kadunud maailmale" jääb avatuks 10. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles