Läänesaarte kammerorkester laiali minna ei kavatse

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
VISAD MUUSIKUD: Annikki Aruväli ja Edoardo Narbona püssi põõsasse ei viska.
VISAD MUUSIKUD: Annikki Aruväli ja Edoardo Narbona püssi põõsasse ei viska. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kolme aastaga end üles töötanud Saaremaa ainus professionaalne orkester püüab vaatamata keerulistele aegadele vee peal püsida, kuigi koroonakriis lõi kõikuma nende üsna helgena paistnud tuleviku. 

Aastal 2017 asutatud ning igal aastaajal ühe suurkontserdiga välja tulnud Läänesaarte kammerorkestrile terendas kevadel kolmeaastane toetusleping Saaremaa vallaga, mis andnuks neile kindluse ka tulevikus suurprojekte ellu viia. 

Orkestri projektijuht Annikki Aruväli räägib, et jaanuaris toimus kontsert ning juba valmistati ette kevadist esinemist. Kuna eelkokkulepped olid vallaga olemas, et iga-aastase toetuse asemel tehakse kolmeaastane leping, siis tundus kõik minevat paremuse poole. 

Vald tuli vastu

Dirigent Edoardo Narbona ja Aruväli sõnul on orkester teinud endale tasapisi nime, muusikuid ja soliste on olnud aina kergem leida ning orkestri tegevust jälgitakse juba ookeani tagagi. Ees ootasid kevadine kontsert, suvine tuur ja sügisene suurte plaanidega ooper. Vald tõmbas aga arusaadavatel põhjustel kultuuri rahastamisele pidurit ning ka kammerorkestri plaanid lendasid vastu taevast. 

Lisaks niigi tumedale tulevikule oli orkestril teinegi probleem: jaanuarikuu kontsert oli toetuse saamise teadmises korraldatud oma rahaga. Aruväli sõnutsi oli esimene ehmatus toetuse mahavõtmise üle päris suur. Siiski tuli vald vastu ja andis orkestrile raha ühe aasta toetuse poole summa ulatuses. Sellest said tasutud jaanuarikuu kontserdi arved ning jätkub ka sügisese kontserdi jaoks. Annikki Aruväli kinnitusel oldi vallavalitsuses väga arusaajad ja vastutulelikud.  

Kõik on edasi lükatud

Algne plaan oli sügisel pakkuda publikule veidi teistmoodi ooperielamust: valikus oli kas varjuooper Itaalia lavastajaga või hoopiski ooper nukuetendusena. “Nüüd on kõik edasi lükatud,” sõnab Narbona. 

Seega tuleb oktoobris Kuressaare Laurentiuse kirikus ühekordsele ettekandmisele hoopis Haydni “Missa in Angustiis”, mille eelproovid olid juba enne koroonat tehtud ning mille pealkiri tõlkes tähendab päris ajakohaselt “Missa rasketeks aegadeks”.

Edoardo Narbona sõnul tuleb kõvasti pöialt hoida, et sügisene kontsert teoks saaks. Esinema peaks TTÜ kammerkoor, kelle dirigent on Ilmars Millers Lätist. Lisaks Riia parim noorte kammerkoor ning solistidena põhjanaabrid – sopran Mia Heikkinen ja bass Jorma Matikainen, aga ka meie oma metsosopran Triin Ella ja tenor Aivar Kaseste. Kuidas tänavu oktoobris reisimisega on, ei tea täna veel keegi, aga Aruväli loodab, et rasketest aegadest aitab selleks kirjutatud muusika kergemini läbi tulla.

Annikki Aruväli sõnul oleks sügisene kontsert kinnitus sellest, et vaatamata tekkima hakanud kuuldustele ei ole Läänesaarte kammerorkester laiali läinud ning vaikselt mõlgutatakse plaane ka tulevasteks aastateks. 

Narbona ja Aruväli kinnitavad, et professionaalsel tasemel kammerorkestrit on vaja nii Saaremaale kui ka muusikutele. “Tegelikult on väga palju häid Saaremaaga seotud muusikuid,” tõdeb Aruväli ja lisab, et ka Saaremaal elavatele muusikutele on väljundit vaja. Teistpidi on see võimalus Saaremaa publikule kuulata kõrgetasemelist muusikat ning Saaremaa tõuseb sellega aina rohkem laiemale kultuurikaardile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles