Ilmus uus raamat Saaremaa sõjaajaloost

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
NINASE PATAREI: Kolm meest purustatud Vene suurtüki juures, arvatavasti 1941. aasta sügisel.
NINASE PATAREI: Kolm meest purustatud Vene suurtüki juures, arvatavasti 1941. aasta sügisel. Foto: Saaremaa muuseum

Hanno Ojalo kolmas Saaremaa sõjaajalugu puudutav raamat "Saaremaa sõjasuves 1941" annab ülevaate Teise maailmasõja alguse sündmustest Saaremaal, Muhus, Ruhnus ja Abrukal.

Juttu on Saaremaa metsavendadest, kahest küüditamisest, mobilisatsioonist ja hävituspataljonist. Pikemalt peatutakse sõjasündmustel, punasel terroril ja eestlaste tegevusel mõlemal pool rindejoont.

Lisatud on langenud eesti sõjameeste ja tsiviilohvrite nimekirjad.

Tegu on kolmanda sõjateemalise raamatuga, mille Hanno Ojalo on koostanud Saaremaad käsitlevatest materjalidest. 2008 ilmus "Saaremaa sõjatules. Sügis 1917", möödunud aastal aga "Saaremaa teises maailmasõjas". 

Ojalo ütles, et kui eelmise aasta raamat annab sõjast üldisema ülevaate, siis vastne teos räägib süvendatult sõja esimesest perioodist 1939–1941 ja sündmustest Saaremaal, mida nii üksikasjalikult varem käsitletud ei ole.

Autori enda jaoks olid põnevamateks lugudeks ruhnlaste vastuhakk uuele punavõimule 1941. aasta suvel ja ühe punavõimu eest autot varjanud talumehe juhtum, kes seda konfiskeerima tulnud miilitsatele vastu hakkas ning tulevahetuses neist ühte ka haavas. Kõik vastalised kaotasid lõpuks elu lossihoovis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles