Saaremaalt pandi posti üle 700 puugi

Saarte Hääl
Copy
Puuk.
Puuk. Foto: Kunnar Rüsülainen/Valgamaalane

Tervise Arengu Instituudi kampaania “Pane puuk posti” jooksul saadeti Saare maakonnast teadlastele uurimiseks 704 puuki, kõige rohkem Jursi külast. 

Enim puuke (1951) pandi posti Harjumaalt, Saare maakonnale kuulub selles edetabelis teine koht.  

Külade arvestuses osutus Saare maakonnas kõige puugirohkemaks Jursi küla 77 puugileiuga (leid võib sisaldada ka rohkem puuke kui üks), puuke endid aga oli seal kokku 158. 

Puugikaardil registreeriti kogu Saare maakonna kohta 1503 puugileidu. Ka selles osas kuulub Saare maakonnale teine koht. Harjumaal märgiti kaardile 4254 leidu.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) hinnangul õnnestus puugipanga projekt “Pane puuk posti” palju paremini kui oodatud. TAI immunoloogia ja viroloogia osakonna juhataja Julia Gelleri sõnul on ta üllatunud, kui palju inimesi puugipanga projektiga kohe kaasa tuli. “Oleme väga tänulikud kõikidele, kes meile puuke saatsid ja oma panuse teaduse arengusse andsid,” ütles Geller. 

Üle Eesti saadeti kampaania jooksul puugipanka üle 6200 puugi, kaardile märgiti 15 152 puugi leiukohta kokku 21 373 puugiga.

Puugileide registreeriti kaardil 59 Eesti linnast, 179 alevist ja alevikust ning 2142 külast. 

Haigustekitajate uuringu jaoks koostatakse saadetud puukidest juhuvalimid teatud kriteeriumide alusel. Analüüsipiir iga maakonna kohta on vähemalt 300 puuki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles