Riigigümnaasiumi juhid ootavad mõtteid ja ideid

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
EHITUSTANDRIL: Riigikooli direktor Ivo Visak ja õppejuht Laura-Liisa Perova vaatavad, kuidas koolimaja ehitus edeneb.
EHITUSTANDRIL: Riigikooli direktor Ivo Visak ja õppejuht Laura-Liisa Perova vaatavad, kuidas koolimaja ehitus edeneb. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Avatavas Saaremaa Gümnaasiumis saab tööd üle 40 inimese, nende värbamisprotsess algab tänavu detsembris. 

Saaremaa Gümnaasiumi direktor Ivo Visak ja õppejuht Laura-Liisa Perova on viimastel nädalatel mitmeid Saaremaa koole külastanud. Nende soov on uute ideede saamiseks kuulata septembris-oktoobris ära kõikide maakonna koolide 9.–11. klasside õpilased. 

Seni läbikäidud koolide põhjal võib öelda, et kõik õpilased ei tahagi gümnaasiumisse tulla, mis on Visaku arvates normaalne asjade käik. 

Omalt poolt on koolijuhid õpilastele arutamiseks pakkunud mitu koolikorralduslikku mõtet: näiteks et tunnid algavad kell 8.30 ja hiljemalt kella 16-ks on koolipäev läbi. Võimalik ka, et üks klass saab endale mitu klassijuhatajat või juhendaja-õpetajat. Mõeldud on ka sellele, et koolitunni pikkus võiks olla rohkem kui 45 minutit. Gümnaasiumiastmes on mujalgi Eestis praktiseeritud ka 75- ja 90-minutilisi tunde. 

Tagasiside noortelt on olnud positiivne ning kõrva taha on panna päris palju ideid, kinnitas Ivo Visak. Juba novembris sooviksid koolijuhid tutvustada kooli visiooni ka kogukonnas ning kogukonna tehtud ettepanekuid võetakse kindlasti arvesse. Näiteks Haapsalus alustati Visaku sõnul kogukonna soovil riigikoolis majanduskursusega.

Saaremaa Gümnaasiumis tulevad samuti valikkursuste ja suunamoodulite ained. Eesmärk on anda õpilastele rohkem valikuvabadust, aga seejuures ka head gümnaasiumiharidust. Valikmoodulite väljatöötamiseks moodustatakse igale suunale ekspertgrupp, kes võimaliku suuna lahti mõtestab.

Visak ja Perova on võimalike praktikatega tutvumiseks käinud ka päris mitmes Eestis juba töötavas riigigümnaasiumis. 

Õppekava koostamisega on juba alustatud ja sealjuures peetakse väga oluliseks õppeainete omavahelist lõimimist. 

Kooli meeskonda hakatakse kokku panema hiljemalt detsembri alguses, tööintervjuud on plaanitud järgmise aasta algusse ning uus kool avab uksed 1. septembril 2021. Koolile pannakse nurgakivi juba peatselt algavas oktoobrikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles