Mart Maastiku firma sõlmis Eesti esimese maakapitali tehingu

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Mart Maastik
Mart Maastik Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Nädal tagasi kinnitati notari juures esimene maakapitali tehing, millega Lümanda Lihaveise OÜ müüs MES-ile (Maaelu Edendamise Sihtasutus) ligi 400 hektarit maad, kirjutas Maaleht. 

Ettevõtte üks omanikke ja juhatuse liige Mart Maastik ütles, et maa eest saadud 600 000 euro eest plaanib ettevõte senised laenud refinantseerida ja investeerida lauta. Esimesed kaks aastat on maksepuhkus, kui tuleb maksta vaid intresse. Graafik on arvestatud 20 aasta peale, kuid esialgu tehtud vaid kuueks aastaks, siis tuleb laen refinantseerida.

Maastik märkis, et riigimaa oksjonil kipuvad hinnad minema väga kõrgeks. Kapitalirendi puhul on kindel, et saab oma maa tagasi osta ja seda kokkulepitud turuhinnaga. Samas tunnistas ta, et tehinguga kaasnesid üsna kõrged kulud, näiteks ainuüksi notaritasud olid nende puhul 6000 eurot, lisaks riigilõivud ja maa hindamine.

Lümanda Lihaveisel on karjas 800 lihaveist ja kasutuses ligi tuhat hektarit maad, millest 400 läks maakapitali kaudu laenu katteks. 

Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg selgitas, et valitsus eraldas COVID-19 kriisimeetme paketi raames maakapitali jaoks 50 miljonit eurot kuueks aastaks. Seetõttu tehakse praegu kuueaastaseid kapitalirendi tehinguid, kuid plaan on edaspidi hakata tegema 20-aastaseid. 

Kuna põllumajandusega mittetegelev juriidiline isik nagu MES ei saa osta põllumaad rohkem kui kümme hektarit, peab sihtasutus suurema hulga maa ostmiseks kohalikest omavalitsustest load taotlema, mis võtab aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles