Muhu kunstiraamat tõi paar üllatust

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
MUHULASTELT MUHULASTELE: Idee panna kokku kunstiraamat Muhust pakkusid välja muhulased Signe Siim ja Tõnis Kipper.
MUHULASTELT MUHULASTELE: Idee panna kokku kunstiraamat Muhust pakkusid välja muhulased Signe Siim ja Tõnis Kipper. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Muhu valla 30. juubeliks väljaantud raamatusse "Muhu kunstis, kunst Muhus" jõudis koostajate sõnul vaid osa saarega seotud kunstist. "Kolm sellist raamatut võiks veel teha," kinnitas Signe Siim,  kes koos Tõnis Kipperi ja Muhu vallavalitsusega on Reeli Kõivu koostatud raamatu idee autoriks. Tema sõnul tuli sisu suruda raamidesse ning nii jõudiski kaante vahele 40 autori looming. 

Muhuga seotud töid on tema sõnul väga palju. Kuuekümnendatel oli Muhus käimine populaarne, sest see asendas kunstnikutele välismaal maalimas käimist. Kunstnike liidul oli Nõmmkülas oma suvila. Eesti kunstiakadeemia valduses oli Tamse koolimaja, kus korraldati noorte kunstnike laagreid. 

Signe Siim arvas, et Muhu üks tuntumaid motiive on kindlasti merevaated. Palju on erinevatel töödel kujutatud rahvariideid. Rahvariided eraldi ja ka tarbekunst jäid seekordsest raamatust kahjuks välja. Seda taas põhjusel, et tuli teha valikuid. 

Iga raamatusse jõudnud teose juurde on koostaja Reeli Kõiv kirjutanud loo, kust koorub välja nii mõnigi huvitav seik. 

Näiteks tuli keemiadoktor Mart Väärtnõule üllatusena, et 60 aastat tagasi valminud Vive Tolli graafilisel lehel on kujutatud teda 9-aastasena. Tema ise seda ei mäletanud. Raamatu koostamisel selgus ka, et Valdemar Väli maalil "Muhu kalur" kujutatud Vassili Pallas on maalitud hoopis Ruhnus. Modell ise pole kunagi temast tehtud maali näinud, seda meenutas vaid kunstniku saadetud foto koduseinal. 

Muhu vallas on juubeliraamatute idee saamas traditsiooniks. Valla 25. juubeliks anti välja fotoraamat Muhumaast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles