Kogenud tantsuõpetaja täidab pisitüdrukute roosa unistuse

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Mall Noormets
Mall Noormets Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kakskümmend aastat TÜ Viljandi kultuuriakadeemias tantsu õpetanud ning Muhus tegutseva Külasema seltsingu tantsujuht Mall Noormets hakkab 9. oktoobrist Orissaares balletti õpetama ka väikestele piigadele.

"Varem on miniballetitreeningud olnud Muhus, ent seal polnud hetkel enam kohta. Ning kuna ma annan Orissaare spordihoones ka teisi treeninguid – näiteks hobiballeti treeninguid täiskasvanutele –, mõtlesime, et teeme siis juba lastele ka," ütles Mall Noormets.

Kuigi kuulutuses on märgitud, et balletitrenni võetakse lapsi vanuses 5–7, on see vanus treeneri sõnul suhteline. Noormets on aastakümneid väikestega, eriti koolieelikutega, balletikoolis tegelenud ning teab, et kui on ikka väga kraps nelja-aastane, teeb ta vahel viieaastasele ka silmad ette. 

Ühel agaral alustaval baleriinil on kodus juba ka balletisussid olemas – tahtmine ja motivatsioon on lihtsalt niivõrd suured, rääkis treener. 

"Siinkohal on tahtmine suureks eelduseks. Lastega ei saa teha ka puhast kuiva balletitreeningut, muidu nad kaoksid kõik pärast esimest trenni ära," naeris ta, lisades, et elemente ja tehnikat õpitakse kujundliku mängu kaudu. 

Enne varvastele tõusmist harjutatakse trennis venitusi, väljapoolsust ja sirutusi ning pannakse rõhku koordinatsioonile ja kehatunnetusele. 

"Iga väike tüdruk võiks selle põhja kätte saada. Mingil hetkel tuleb kätte aeg, kus juba lapse peale vaadates saab kohe aru, et ta on balletis või võimlemises käinud," rääkis Noormets, kelle sõnul paistavad kaunis rüht ja graatsiline kehahoiak kaugelt silma. 

"Baleriiniks saamine on nagu iga tüdruku roosa unistus. Kuid lisaks tehnikale saavad lapsed iga trenni lõpus ka vabalt tantsida, et seeläbi enda vaadet balletile väljendada ja samas fantaasiat välja arendada," lisas treener.

Mall Noormets on pikka aega juhtinud Viljandi kultuuriakadeemia tantsukunsti õppekava ja töötas aastatel 1996–2006 õppetooli juhatajana, õppekava hoidjana ja programmijuhina. 2007–2010 oli ta tantsukunsti professor ning 2010. aastast on ta Eesti tantsuharidusliidu juhatuse liige. 

Samuti on Noormets olnud liikumisjuht draama- ja muusikalavastustes, K. Raidi draamastuudio ja Tallinna riikliku konservatooriumi lavakunsti kateedri lavalise liikumise õppejõud, Viljandi draamateatri Ugala liikumisjuht, eraballetikooli Noor Ballett Fouetté balletiõpetaja ning rahvakultuuri keskuse tantsukompositsiooni lektor. 

KLASSIKAT JA RÜTMI: Pärli võimlemisklubi Kuubalt pärit baleriini Aylin Quintosa Cala juhendamisel toimuvas trennis saab nii balletitantsu baasteadmised kui ka ladina rütmide saatel puusanõksutamist harjutada.
KLASSIKAT JA RÜTMI: Pärli võimlemisklubi Kuubalt pärit baleriini Aylin Quintosa Cala juhendamisel toimuvas trennis saab nii balletitantsu baasteadmised kui ka ladina rütmide saatel puusanõksutamist harjutada. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Täiskasvanud, treenima!

Võimlemisklubi Pärl teatas rõõmuga ajaloolisest hetkest – klubi alustab lisaks noorte võimlejate treenimisele ka täiskasvanute treeningutega.

Kolmapäeviti toimuvad Aylin Quintosa Cala juhendamisel täiskasvanute balletitreeningud. 

"Ärge muretsege, eelnevalt spagaati istuma ei pea ning osalemiseks katseid ei korraldata! Samuti ei pea lavalaudadele astuma. Lihtsalt mõnus turgutus kehale imelise muusika saatel," lubab Pärl. 

Trenni lõpus kostavad ka salsa- ja merengerütmid, kui Kuubalt pärit baleriin Aylin teisi tantsustiile tutvustab. Treening toimub kolmapäeval kl 17.30–18.45 VK Pärl klassikasaalis Rootsi tn 7 ning liitumissoovist võib teada anda Pärli Facebooki sõnumitesse või klubiparl@gmail.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles