Saarlanna maksis investeerimiskelmidele ligi 20 000

Saarte Hääl
Copy
Kelmid kasutavad kõikvõimalikke mooduseid, et ohvritelt raha välja petta. Tihtipeale saadetakse selleks telefonisõnumeid.
Kelmid kasutavad kõikvõimalikke mooduseid, et ohvritelt raha välja petta. Tihtipeale saadetakse selleks telefonisõnumeid. Foto: Igor Soban

Naine läks vene keelt kõnelenud kelmi õnge juba läinud aasta kevadel. Kaabakas rääkis ta pehmeks ja naine kandis “musta auku” ligi 19 500 eurot. 

“Mis tundub liiga hea, et olla tõsi, siis nii see täpselt ongi,” ütleb küberkuritegude uurimisega tegelev Kuressaare politseinik Priit Sepp. Üleeile alustas politsei järjekordse kelmuse uurimiseks kriminaalmenetlust. 

Juhtivuurija Priit Sepp ütleb, et enne investeerima asumist tasub alati kaaluda kõikvõimalikke riske. 

Üle tuleks kontrollida ettevõtte usaldusväärsus ehk otsida ettevõtte tegevuse kohta võimalikult palju informatsiooni. Igaks juhuks tasub pilk heita ka finantsinspektsiooni kodulehele, kus on kirjas musta nimekirja kantud ettevõtted üle Euroopa.

“Skeptiliselt tuleb suhtuda pakkumistesse, mis lubavad kiiret ja suurt tootlust,” hoiatab Sepp. Tema sõnul ei palu kindlasti ükski tõsiseltvõetav investeerimisvõimalust pakkuv firma oma arvutisse installeerida mingisugust tarkvara, mille abil võetakse üle inimese ekraanipilt. Samuti ei küsi ükski päriselt investeerimisega tegelev ettevõte inimeselt tema internetipanka sisenemiseks selle paroole.

Soovitused

  • Kui sulle saabub pakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu või pakutakse müügiks toodet, mis on raskesti kättesaadav, siis suhtu sellesse ettevaatlikult.
  • Ära edasta võõrastele andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, infot muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.
  • Ära tee ülekannet enne, kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.
  •  Ära lae tundmatu inimese palvel oma arvutisse programme – TeamViewer või AnyDesk –, mis lubavad tal võtta üle pilti sinu arvutist.
  • Kui saad kahtlase kõne, lõpeta kõne kohe, blokeeri number ja anna sellisest kõnest teada PPA infoliinile 612 3000 või edasta info läbi kodulehe https://cyber.politsei.ee/.
  • Kui oled saanud kahju, pöördu politseisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles