Orissaare tahab osavallakokku poliitikute asemel külade esindajaid

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Silvi Teesalu
Silvi Teesalu Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Orissaare osavallakogu järgmine koosseis võidakse vallavolikogust väljajäänud saadikute asemel kokku panna erinevate piirkondade esindajatest.  

Orissaare osavallakogu esimees Silvi Teesalu ütles, et osavallakogu praegused liikmed on kõik toredad ja pädevad inimesed, aga paraku on mitmed piirkonnad esindamata. “Oleme veidi arutanud, et osavallakogu side elanikega oleks suurem, kui selle liikmed esindaksid valla erinevaid piirkondi.”

Osavallakogu moodustamise aluste võimalik muutmine tõstis päevakorda ka vajaduse valida Orissaare alevikuvanem. Kui külavanemad on Orissaare osavallas olemas, siis ligemale 900 elanikuga Orissaarel alevikuvanem puudub, ehkki aleviku elanikud moodustavad ligi poole piirkonna rahvaarvust. 

Vello Runthal
Vello Runthal Foto: Saarte Hääl

Orissaare osavallakogu liige Vello Runthal märkis, et Orissaares võiks olla lausa kaks alevikuvanemat. Üks korterelamute ja teine individuaalelamute esindajana. Ühtlasi oleksid nad automaatselt pärast järgmisi kohalike omavalitsuste valimisi moodustatava osavallakogu liikmed. Saaremaal on praegu üheksa alevikku, neist kolmel on valitud alevikuvanemad.   

Praegu kuuluvad Orissaares osavallakogusse kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel kandideerinud, kuid volikogu liikmeks valituks mitteosutunud isikud. Lisaks võib osavallakogu kokku panna erinevate piirkondade esindajatest (Leisi ja Pöide) või huvigruppidest (Laimjala). Kaarmal, Kärlal ja Lümandas tegutsevad aga kogukonnakogud, mis koosnevad samuti piirkondade esindajatest. 

Osavallad ning kogukonnad on piirkondlikud üksused, mille eesmärgiks on kohaliku initsiatiivi ja identiteedi hoidmine, elanike kaasamine kohaliku elu küsimuste otsustamisse ning piirkondlike huvide esindamine valla ülesannete täitmisel. Osavaldade ja kogukondade elanike esinduskogudeks on vastavalt 5- kuni 11-liikmelised osavalla- ja kogukonnakogud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles