Kuressaare CleanHÄKK: puitpakendist kärbsevastseteni

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Tarmo Virki
Tarmo Virki Foto: Erakogu

Nädalavahetusel Kuressaares peetud keskkonnasõbralike ideede arendamistalgute CleanHÄKK parimaks ideeks tunnistati puidujäätmetest pakendilahendus Let’s Eco Pack.

“Ma kartsin palju hullemat. Nii häkatonina kui ka töös olnud ideede poolest oli see väga kordaläinud ettevõtmine,” tõdes talgute üks mentoreid ja žürii liige Tarmo Virki. Esikohaprojekti kirjeldades märkis ta, et klaaspudelite pappkarpi pakkimisel kasutatakse nende turvamiseks põhiliselt mullikilet.

Võidukas tiim oli jõudnud aga selleni, et puidujääkidest saab keerutada spiraale, mis töötavad pakkematerjalina päris hästi. “Idee taga on leiutaja Rain Randsberg, kes nüüd pani tiimi kokku, et tegeleda äriidee arenduse ning klientide ja varustajate otsimisega. Nad jõudsid nädalavahetusega väga suure sammu edasi ja seetõttu said ka võidu,” märkis Virki.

Teise koha sai projekt Greta, mille sisuks kogukondliku sõidujagamisteenuse äpp. Tänapäeval liigub suur osa sõidujagamisest sotsiaalmeediagruppides nagu näiteks Kuressaare-Tallinn või Kuressaare-Tartu. Paraku on sealt tihtipeale raske üles leida, kes millal on minemas ja kui palju on vabu kohti. 

“Nemad olid oma asjaga kõigist viiest tiimist jõudnud ehk kõige kaugemale, kuna äpi prototüüp on valmis, kuigi seda erinevatest äpipoodidest veel alla laadida ei saa,” lausus Virki.

Kolmanda koha pälvis projekt Kalakärbes ehk kärbsevastsete farmi rajamine Saaremaale, mis hakkaks vastsete valkudest kalafarmidele kalatoitu valmistama. “Uurimistöö on olnud põhjalik, aga tiimi jaoks on kindlasti suur väljakutse, kuidas asi reaalselt ellu viia,” sõnas Virki.

Kahepäevaste talgute lõpuks jõudsid hindamiseni viis meeskonda, neist kaks Saaremaalt. Esikoht sai preemiaks 1500, teine koht 1000 ja kolmas koht 500 eurot.

Kuressaare CleanHÄKK

I koht: Let’s Eco Pack – uudne materjal asendamaks plastist mullikilet (Rain Randsberg, Grete Kokk, Andi Kokk)

II koht: Greta – mugav sõidujagamise lahendus (Maria Pihlak + teised tiimiliikmed, keda kohal ei olnud)

III koht: Kalakärbes – kalasöödaks kärbsevastsete kasvatamine kohaliku biojäätme baasil (Sulev Alajõe, Rando Pikner)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles