Volikogu kiitis veehinna tõusu heaks Leisi vastuseisust hoolimata (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Kodumajapidamised kasutavad olmeveena ära alla 40% kogu Eesti veetarbimisest.
Kodumajapidamised kasutavad olmeveena ära alla 40% kogu Eesti veetarbimisest. Foto: unsplash.com

Saaremaa vallavolikogu kinnitas eelmisel kolmapäeval oma otsusega, et uuest aastast kehtib valla maapiirkondades ühtne veehind. Ühehäälselt vastuvõetud otsus näitas, et Leisi osavallakogu seisukohta veehinda mitte muuta arvesse ei võetud. Veehinna tõusust saavadki enim pihta Leisi ja Laimjala eratarbijad, kellel tuleb senise hinna 2,50 eurot kuupmeeter asemel hakata uuest aastast maksma 3,47 eurot, millele lisandub käibemaks. See teeb hinnatõusuks koguni 40 protsenti. 

Leisi osavallakogus ei oldud rahul ka sellega, et Kuressaares jääb hind maapiirkondade omast erinevaks ja ka odavamaks. Kuressaare Veevärk on seda põhjendanud sellega, et Kuressaare veehind tõusis alles hiljuti ning ühtlustamine ajaks kogu süsteemi veel keerulisemaks. 

Kohatine suur hinnatõus on seletatav asjaoluga, et nendes piirkondades doteeris seni veeteenuse osutamist kohalik omavalitsus. 

Äritarbija jaoks kehtestatakse piirkonniti mitu hinnaklassi vahemikus 3,47–3,79 eurot kuupmeetri eest ilma käibemaksuta. Hinnanguliselt kallineb veeteenus ühe tarbija kohta kalendrikuus keskmiselt 1,50 eurot. Veehinna ühtlustamise suunas liikumise leppisid omavalitsused kokku Saaremaa vallaks ühinemisel.

Hinnatõusust teenitav rahasumma on vee-ettevõtjale 100 000 eurot ühes kalendriaastas, mis suunatakse investeeringuteks samadesse maapiirkondadesse. Kokku tehakse järgmisel neljal aastal investeeringuid 2,5 miljoni euro eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles