Lapini Kuressaare lapitekk jõudis tõsielufilmi

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Teiste hulgas leiab Lapini loomingu näite ka Kuressaare äärelinnast.
Teiste hulgas leiab Lapini loomingu näite ka Kuressaare äärelinnast. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Täna esilinastub Margit Mutso dokumentaalfilm “Leonhard Lapin. Protsess”, mis avab legendaarse arhitekti ja kunstniku loomingut läbi aastakümnete, andes samas kõrvalpilgu tema pereelule ning säravale isiksusele.

Lapin käis filmimeeskonnaga läbi olulisemad hooned, mis ta on aastate jooksul projekteerinud. Teiste hulgas leiab tema loomingu näite ka Kuressaare äärelinnast. 

Kiviraidur ja kunstnik Margus Vaher tutvus Lapiniga 1999. aastal, mil ta koos kunstiajaloo doktori Holger Rajaveega kunstinäitusi korraldas, sealhulgas ka Lapini tööde väljapaneku Kuressaares. “Edaspidi oleme ikka aeg-ajalt kokku saanud, Kuku klubis mõtteid vahetanud. Ja kui majaehituse mõte tekkis, siis oli valik väga lihtne – Lapin ja kõik. Mulle tema selline äge asjadele lähenemine meeldib,” meenutas Vaher 2008. aastat, mil ta tuntud arhitekti poole pöördus.

“Ütlesin, et tee mulle üks maja – et oleks valgust ja avarust ja et oleks lihtne. Aga Lapini lihtne tähendab, et mingi konks on juures. Nii tegigi ta sellise lapitekimaja. Teda teades ei pannud aga lahendus isegi kulmu kergitama. Mulle meeldis,” rääkis Vaher.

Lustaka väljanägemisega elamu sai valmis juba 2009. aastal, kuid nii mõnigi möödakäija peab seda siiani pooleliolevaks. Omal ajal ringles rahva seas jutt, et maja ehitab keegi hoolas ehitusmees – ühelt objektilt jääb natuke üht materjali üle, teiselt objektilt tükike teist, siit saab ämbritäie üht värvi, sealt purgikese teist ja nii see koduke kerkib. Vaese mehe värk. 

Vaherile tegid ja teevad sellised jutud nalja. “Inimestel on vähemasti, millest rääkida,” muigas ta.

Dokfilmi režissöör Margit Mutso ütles ERR-ile, et teda huvitas kontekst, et kust Lapini mõtted ja ideed tulevad, milleni ta on elu jooksul jõudnud. “See ei ole mingi saladus, et Manfred Vainokivi filmiga Lapin väga rahul ei olnud, see aitas kaasa, sest ta tahtis väga, et tuleks temast teistsugune film ka, mis räägiks tema kunstist ja arhitektuurist,” rääkis Mutso, kelle sõnul oli Lapin koostööaldis. “Olid mõned teemad, millega ta puikles ja mida ta ei tahtnud sinna, aga ütleme nii, et režissööri idee jäi peale,” lausus ta.

Filmi “Leonhard Lapin. Protsess” näidatakse oktoobri lõpus ja novembri algul kinodes, järgmise aasta algul saab värsket dokumentaali näha ka ETV-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles