Viliste talu peremees tuleb lehmi lüpsma elektritõukerattaga

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
KIIRET EI KUHUGI:  Poodi või lauda juurde sõitmiseks kasutab Sven Jaansalu                                  elektritõukeratast.
KIIRET EI KUHUGI: Poodi või lauda juurde sõitmiseks kasutab Sven Jaansalu elektritõukeratast. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Jõempa külas asuva Viliste talu piimakari kuulub nende väheste hulka, mille piimatoodang on viimase kümne aasta jooksul korralikult kukkunud.  

Viliste talu parim aasta oli jõudluskontrolli andmetel 2011, mil lehmalt saadi keskeltläbi 6963 kilogrammi piima. Saaremaa piimatootjate pingereas oli talu tollal kaheksas, maakonna parim farm lüpsis siis 9435 kilo lehma kohta. Üheksa aastat hiljem läheneb maakonna parima karja keskmine toodang 13 tonnile, Viliste talu lehmade piimaand on langenud aga alla nelja tonni. Millega allakäiku seletada, kui see üldse on allakäik?   

Viliste talu peremees Sven Jaansalu (44) ütleb, et mingeid erilisi mandumise märke piimatoodangu languses näha ei maksa. 2018. aastal lõpetas Jaansalu oma 25-pealisele lüpsikarjale rapsikoogi ja maisisööda manustamise ja kukkumine järgnes hoobilt. Toodang langes aastaga 5647 kilolt 4081 kilole lehma kohta. See kinnitab jõusööda imelist võimet piimatoodangut kiiresti tõsta ja sama kiiresti ka langetada, kui söötmine lõpetada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles