Linna sulgemine ei pärssinud toiduäride head suve

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Terje Nepper
Terje Nepper Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare kesklinna toitlustusettevõtete kolmanda kvartali käibenumbrid näitavad, et tänavune suvi kujunes neil viimaste aastate üheks paremaks.  

Pea kõigil Kuressaare kesklinnas tegutsevatel ettevõtetel oli käive ligikaudu kümne protsendi võrra suurem kui 2019. aasta kolmandas kvartalis, mil kesklinnas käis kibe ehitustöö. Enamikul on käibenumbrid paremad ka remondi algusaasta 2018-ndaga võrreldes, kuid 2017. aastale jäädi siiski alla. 

La Perla restorani omanik Reene Moschella sõnas, et tema ei tea küll ühtegi kesklinna ettevõtjat, kes halva suve üle nuriseks. Käive langes tema sõnul vaid neil nädalavahetustel, mil kesklinn oli suletud, kuid ettevõtjate surve tõttu lõpetas vallavalitsus kesklinna sulgemise kuu aega enne algselt plaanitud lõppu. 

"Meil oli tore suvi vaatamata nädalavahetustele," tõdes Moschella, kelle ettevõte kasvatas küll võrreldes eelmise aastaga käivet kaheksa protsenti, kuid 2017. aastast jäädakse siiski veel kaugele  maha.

"Üleüldiselt läks toitlustusel ja majutusel juulis hästi, sest viis päeva nädalas oli kõik endine," lausus Classicu kohviku ja Castello restorani omanik Terje Nepper. "Oleks läinud veelgi paremini, kui neid arusaamatuid sulgemisi poleks toimunud." Tema sõnul tegi käive hüppe ülespoole just augustis, kui kesklinna sulgemine ära lõpetati. 

Juuni lõpus ja juulis suleti Kuressaare kesklinn autoliiklusele alates Torni tänava ristmikust kuni Raekoja tänavani laupäeva hommikul kella 9-st kuni pühapäeva õhtu kella 21-ni. Sellepeale tõusis ettevõtjate pahameeletorm ning nad esitasid tõendid käibelangusest konfidentsiaalselt ka vallavalitsusele. Üsna pea pärast seda otsustas vallavalitsus kesklinna sulgemise lõpetada. 

Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk ütles, et turismile oli kehv teine kvartal, kuid kolmas oli hea. Ettevõtjad tõstsid tema sõnul häält teise kvartali lõpus-kolmanda alguses. 

"Üksühele kesklinna sulgemist ja käibelangust muidugi siduda ei saa," märkis Tuisk.

Saaremaa vallavolikogu liige Kalle Laanet sõnas, et toitlustusettevõtete külastatavuse määravad toidu kvaliteet, hind ja teeninduse tase. 

"Raekoja platsi sulgemine liiklusele nädalavahetustel lõi hoopis teise kultuuriruumi kesklinnas, mis andis võimaluse rahulikumalt nautida toitlustusasutustes pakutavat. Sellist tagasisidet olen saanud Saaremaa külalistelt ja saarlastelt," rääkis Laanet, kes oli kesklinna nädalavahetusteks sulgemise üks initsiaatoritest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles