Maakonna vanim ettevõte tähistab 115. sünnipäeva

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
ESIMENE KAUPLUS: Tornimäe kaupluses teenindavad praegu kliente (vasakult) Pille Peet, Heneli Aduson-Pregel ja Lea Laht.
ESIMENE KAUPLUS: Tornimäe kaupluses teenindavad praegu kliente (vasakult) Pille Peet, Heneli Aduson-Pregel ja Lea Laht. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Täna 115-aastaseks saava Saaremaa tarbijate ühistu poed täidavad eriti maapiirkonnas lisaks tavapärasele kaupade müügile ka omamoodi teenuskeskuste rolli.

“Need on kohad, kus paljud inimesed teevad oma olulised igapäevased sisseostud, aga kasutavad ka pangateenust – võtavad arvelt sularaha, Coop panga kliendid teevad ka sissemakseid. Suuremates kohtades on meie kaupluste juures erinevate firmade pakiautomaadid ja poest saab soetada ka ümbriku ja margi, et tavapostiga kellelegi õnnitluskaart teele panna,” rääkis ühistu juhatuse liige Kalle Koov. Ta lisas, et juba tuleval nädalal avaneb Kaubaaida uus 1500 tootega e-pood, kust saab kaupu tellida kõikjale üle Saare- ja Muhumaa.

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kauplustevõrgu kohta ütles Koov, et kümmekonna aasta jooksul on ühistu sulgenud vaid paar poodi. “Täna läheme pigem võrgu uuendamise teed. Äsja kehtestati Salme uue kaupluse detailplaneering ja tuleval aastal läheb selle ehituseks. Edasi vaatame Leisi poe poole, mis vajab samuti uuendamist,” rääkis ta. Kõige keerulisem on Koovi sõnul väikeste, kahe töötajaga maapoodidega. Hooned vananevad, kuid neisse investeerida pole otstarbekas. “Peame kaaluma, kuidas ja millises vormis seal jätkata,” lausus ta.

Teine mure on ühistu töötajate keskmise vanuse kasv. Kalle Koov nentis, et noored ei pea müüjaametit enam atraktiivseks, kuid ka nutikassad ei suuda inimesi täielikult asendada. 

“Seega väljakutseid on nii järgmiseks kui ka järgnevateks aastateks, aga kui taas kord üht vana ütlust parafraseerida, siis igasugu kuulujutud meie lõpetamisest on ennatlikud.”

Saaremaa tarbijate ühistul on maakonnas 25 kauplust ja ettevõte annab tööd enam kui 300 inimesele. Tänavu pälvis ühistu tiitli “Saare maakonna aasta tööandja 2020”.

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles