Haigla on vajadusel valmis perearstitööd tegema

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kuressaare haigla
Kuressaare haigla Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare haigla nõukogu esimehe Kalle Laaneti sõnul on haigla valmis vajadusel tegema ka perearstitööd, et inimesed abita ei jääks. 

Sotsiaalministeeriumi prognoosi järgi süveneb perearstide põud Eestis lähiaastail veelgi, kuna viiendik perearstidest on juba praegu pensionieas. Saare maakonnas töötab 14 perearsti, kelle keskmine vanus on 54 eluaastat. Alla 39-aastaseid tohtreid on nende hulgas vaid kaks, 60–69aastaseid aga viis.

Selleks, et inimesed ei jääks arstiabita seal, kuhu uut perearsti saada ei õnnestu, soovib ministeerium panna uue perearsti leidmiseni haiglatele kohustuse perearstitöö vajadusel üle võtta.

Kuressaare haigla nõukogu esimehe Kalle Laaneti sõnul arutas haigla nõukogu oma viimasel koosolekul ka ministeeriumi plaani, et vajadusel tuleb haiglatel hakata perearstitööd tegema. 

“Mul on hea meel tõdeda, et Kuressaare haigla on selliseks sammuks valmistunud juba peaaegu kaks aastat,” ütles Laanet Kadi raadiole. “Juhul kui maakonnas tekib olukord, kus perearstide nappuse tõttu ei saa seda teenust kõikjal osutada, haigla kindlasti Saaremaa inimesi abita ei jäta.”

Laaneti sõnul lahendab haigla sellised olukorrad juhtumipõhiselt. “Kuna riik ei ole meile veel ette andnud, millistel tingimustel, kui palju, mis ajal seda teenust tegelikult osutama peab, ei saa me sündmustest ette rutata,” rääkis haigla nõukogu esimees.

Terviseameti tervishoiuteenuste osakonna juhataja Pille Saare sõnul on viimastel aastatel kehtestatud ka erinevaid meetmeid, mis toetaksid noorte perearstide maapiirkonda tööle asumist. 

“Saare maakond on üks väheseid, kus perearstide keskmine vanus on tõusnud,” tõdes Saar, lisades, et viimase kolme  aasta jooksul on Saaremaale tööle tulnud kaks uut perearsti.  “Loodame, et järgmiste aastate lõpetajate hulgas on samuti residente, kellel on huvi minna perearstiks Saare maakonda,” ütles Saar. 

Järgmisest aastast hakkab Saaremaa vallas kehtima kord, mille järgi maksab vald uuele pere- või eriarstile 25 000 eurot toetust. Perearstil võimaldaks see investeeringuna avada oma praksise või eriarstil tasuda näiteks eluasemelaenu omaosaluse sissemakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles