TERVIS ⟩ Silmad tahavad puhkust ja trenni

Kristina Õun
, Reporter
Copy
KONTROLL EI TEE PAHA: Saare Optika optometrist Anu Abel rõhutas, et kui silmi vaevab väsimus, peaks laskma silmi kontrollida ning järsku on tilkade asemel hoopis prille vaja.
KONTROLL EI TEE PAHA: Saare Optika optometrist Anu Abel rõhutas, et kui silmi vaevab väsimus, peaks laskma silmi kontrollida ning järsku on tilkade asemel hoopis prille vaja. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Päeva jooksul teeme suure osa tööst ära silmadega, mis võivad õhtuks olla väsinud, kipitavad või kuivad. Selleks, et väsinud silmi turgutada, tuleb neile puhkust anda, harjutusi teha ja silmatilkadega niisutada. Kindluse mõttes tuleks aeg-ajalt lasta oma nägemist kontrollida.

Silmalaseri kliinikus töötav optometrist Regiina Dolgopolaja ütleb, et silmade väsimus on tänapäeval üsna levinud kaebus, kuna palju aega veedetakse arvuti ja erinevate nutiseadmetega. 

"Tegelikult ei põhjusta probleeme mitte ekraan ise, vaid see, kui intensiivselt sellega tööd tehakse. Pikalt lähedale vaatamine võib põhjustada silmalihaste spasmi, mis tekitab näiteks õhtuks uduse nägemise, kui kaugele vaadata," räägib optometrist, lisades, et tähelepanu tasub pöörata ka sellele, milliselt distantsilt vaadatakse näiteks nutitelefoni. Nimelt on väikest ekraani mugavam vaadata lähemalt, kui on normaalne lugemiskaugus, 40–50 cm, mistõttu tõstetakse nutitelefon vahel päris nina lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles